ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: Απεγκλωβισμός σήμερα των παιδιών από το σπήλαιο – Το σχέδιο του Έλον Μασκ

0




Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τα τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους ου παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη. Η διάσωσή τους δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, τα παιδιά και ο κόουτς είναι ζωντανοί, παραμένουν σε καλή κατάσταση, όμως η ώρα «μηδέν» πλησιάζει.

Ο κίνδυνος υποξίας, με απλά λόγια η κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ο οργανισμός όταν δεν έχει επαρκή οξυγόνωση και η μετεωρολογική πρόβλεψη για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανή καταβύθιση του σημείου που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο, καθιστά κάτι παραπάνω από απαραίτητη την επέμβαση των διασωστικών συνεργείων.

Μία επέμβαση που θα ξεκινήσει απόψε, καθώς αύριο, ίσως να είναι αργά.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πλάνο της επιχείρησης, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά.

Οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο – δύο προς την έξοδο. Δεν θα γίνεται ταυτόχρονα, αλλά δύο κάθε φορά. Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι.

Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και μέρες, καθώς η κάθε διαδρομή διάσωσης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες, ενώ συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια», μαζί με τον προπονητή.

Νωρίτερα έγινε μία προσπάθεια να βρεθούν δίοδοι, προκειμένου να δημιουργηθούν σήραγγες πάνω ακριβώς από το σημείο του σπηλαίου που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο προπονητής.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, απέτυχαν.

Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική δίοδος για τα παιδιά, είναι μέσω του σπηλαίου, με την πλέον χρονοβόρα διαδικασία.

«Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση.

Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, την Παρασκευή, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.

«Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

Το σχέδιο του Έλον Μασκ για τη διάσωση των μικρών ποδοσφαιριστών

Στο μεταξύ, ο μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, θα στείλει μία ειδική ομάδα, η οποία θα συνδράμει στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους.

Ο Μασκ αποφάσισε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό, στέλνοντας ειδικούς μηχανικούς στο σημείο και, όπως αναφέρει και το Skynews, την απόφαση αυτή την πήρε μετά από εκκλήσεις που δέχθηκε μέσω Twitter.

Σημείωσε ότι η SpaceX και μία ακόμη από τις εταιρίες του, η «The Boring Company», διαθέτουν ένα «ειδικό ραντάρ διείσδυσης του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά καλό στο να σκάβει τρύπες».

Σε ανάρτησή του μάλιστα περιέγραψε το σχέδιό του για το πώς θα γίνει πράξη το σχέδιο απεγκλωβισμού:

«Ένας νάιλον σωλήνας 1 μέτρου θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο σπήλαιο και να φουσκώσει σαν κάστρο-μπαλόνι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο τούνελ με αέρα (συγκρατώντας) την οροφή του σπηλαίου».

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος.

Συγγνώμη από τους γονείς των 12 παιδιών ζήτησε ο προπονητής τους, που βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί τους στο πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, αλλά και τα παιδιά, έστειλαν σημειώματα στους γονείς, μέσω των δυτών.

«Μην ανησυχείτε, είμαστε όλοι δυνατοί», γράφουν τα παιδιά, στα χειρόγραφα σημειώματα, που περιλαμβάνουν αιτήματα για φαγητό, αλλά και… αιτήματα από τους δασκάλους τους.

«Μην μας βάλετε πολλές εργασίες», γράφει ένα παιδί προς τους δασκάλους του.

«Προς όλους τους γονείς, τώρα όλα τα παιδιά είναι καλά. Υπόσχομαι να τα φροντίσω με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος, στο σημείωμα που έδωσε σε δύτη την Παρασκευή και που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο. Μέχρι τώρα, έχουν δημοσιοποιηθεί δύο βίντεο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας και ένα δεύτερο που ήταν γυρισμένο στην Τρίτη.

Τα σημειώματα, των παιδιών προς τις οικογένειές τους, αποτελούν τις πρώτες δημόσιες αποδείξεις από την Τρίτη ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

«Είμαι καλά, αλλά κάνει λίγο κρύο εδώ», γράφει ο Ντομ.

Οι αρχές προσπάθησαν να εγκαταστήσουν τηλεφωνική σύνδεση με τους εγκλωβισμένους, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, αλλά αυτή δεν λειτούργησε.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής αναβλήθηκε η επιχείρηση διάσωσης. Πολλά από τα εγκλωβισμένα παιδιά, από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι, ενώ κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, κάτι που περιπλέκει τα σχέδια.

Αυτή τη στιγμή, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες για να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά και να επιστρέψει.

Ομως, ο χρόνος πιέζει, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχές, ενώ έχει πέσει το επίπεδο του οξυγόνου.

Τι είναι η υποξία και ποιος ο κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους

Από υποξία -μία παθολογική κατάσταση, όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης- κινδυνεύουν τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο σπήλαιο που θυμίζει λαβύρινθο στην Ταϊλάνδη.

Τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15% ενώ η είδηση του θανάτου του 38χρονου Σαμάν Κουνάν -πρώην μέλους των Ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης- ο οποίος συμμετείχε στην επιχείριση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Η προειδοποίηση ενός Ταϊλανδού ειδικού ότι οι εγκλωβισμένοι πρέπει να επιχειρήσουν να απεγκλωβιστούν σήμερα -το αργότερο αύριο- δείχνει τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται μέσα στο σπήλαιο όπου παραμένουν παγιδευμένα το δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους.

Το δράμα των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σ΄χεδιο για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Το σχέδιό του περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός σωλήνα από νάιλον στο σπήλαιο και την διόγκωσή του σαν ένα φουσκωτό κάστρο για να δημιουργήσει μία υποθαλάσσια σήραγγα. Ο Μασκ αποστέλλει ειδικούς της εταιρείας του Spaxe X στην Ταϊλάνδη και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της χώρας.

Ποια είναι τα τρία σχέδια απεγκλωβισμού που επεξεργάζονται οι ειδικοί

1ον. Κατάδυση

Κάθε παιδί θα καταδυθεί στα σημεία συνοδεία τριών βατραχανθρώπων. Θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο της σπηλιάς.

Όμως, οι βατραχάνθρωποι χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν.

2ον. Διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά.

Θεωρείται η πιο επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.

Ευχής έργο θα ήταν να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια.

3ο. Νάιλον σωλήνας

Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo. O Μασκ πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.

Πληροφορίες: AFP, BBC, ΑΠΕ

Δημοσίευση: Ιουλίου 07, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: Απεγκλωβισμός σήμερα των παιδιών από το σπήλαιο – Το σχέδιο του Έλον Μασκ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator