Διεθνής Αμνηστία: «Μπουντρούμι για τους δημοσιογράφους η Τουρκία»

0Δημοσιογράφοι μίλησαν ανοικτά για το αποπνικτικό κλίμα φόβου που περιβάλλει το τοπίο των ΜΜΕ της Τουρκίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου και απαιτούν την απελευθέρωση περισσότερων από 120 δημοσιογράφων που εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι δημοσιογράφοι μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μετά την καταστολή και την επείγουσα ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη. Κάποιοι μίλησαν από τη φυλακή. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη της ημερήσιας εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, μόλις καταδικάστηκαν. Όλοι βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή της αυθαίρετης κράτησης, δίωξης και καταδίκης απλά και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους ή εκφράζουν ειρηνικές απόψεις.

Η Zehra Doğan, καλλιτέχνης και συντάκτρια του γυναικείου κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων JINHA, που έκλεισε τον Οκτώβριο του 2016, εκτίει ποινή φυλάκισης σχεδόν 3 ετών για ένα πίνακα και ειδησεογραφικά άρθρα. Έγραψε από τη φυλακή Diyarbakır:

«Είμαι στη φυλακή αλλά δεν είμαι φυλακισμένη. Κάθε μέρα δείχνουμε ότι η τέχνη και η δημοσιογραφία δεν μπορούν να φυλακιστούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα μέχρις ότου όλοι/ες οι δημοσιογράφοι απελευθερωθούν».

Ο Çağdaş Kaplan, συντάκτης της διαδικτυακής πλατφόρμας ειδήσεων Gazete Karınca, δήλωσε:

«Η εργασία υπό τη συνεχή απειλή της σύλληψης και της καταδίκης κάνει τη ζωή μας εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η δημοσιογραφία είναι το επάγγελμά μας. Πρέπει να το φέρουμε εις πέρας. Υπάρχει μια ξεκάθαρη αλήθεια στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και μια απόπειρα συγκάλυψής της από την κοινωνία. Κάποιος πρέπει να μιλήσει για αυτό, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ο Hakki Boltan της Ένωσης Ελεύθερων Δημοσιογράφων, όπου έκλεισε τον Νοέμβριο του 2016, δήλωσε:

«Για τους δημοσιογράφους, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μπουντρούμι, είχαμε 400 μέλη όταν κλείσαμε: 78 από αυτούς βρίσκονται τώρα στη φυλακή και ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει αυτό είναι αν οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο σταθούν μαζί μας αλληλέγγυοι».

Ο Murat Sabuncu, συντάκτης του Cumhuriyet, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ½ ετών για τρομοκρατικές επιθέσεις στις 25 Απριλίου, δήλωσε:

«Μου αρέσει η χώρα μου και μου αρέσει το επάγγελμά μου. Θέλω την ελευθερία τόσο στην Τουρκία όσο και για όλο τον κόσμο, όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους τους δημοσιογράφους που φυλακίζονται και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της αλληλεγγύης».

Εκτός από αρκετούς δημοσιογράφους, μεταξύ αυτών που έχουν υποστηρίξει την εκστρατεία είναι ο καλλιτέχνης Ai Weiwei, η συγγραφέας Elif Shafak, ο ηθοποιός και εκφωνητής Ross Kemp και δεκάδες σκιτσογράφους που έχουν αναρτήσει σκίτσα στο twitter.

Η κριτική τους εκδηλώνεται καθώς δημοσιογράφοι και υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος σε μια παγκόσμια ημέρα δράσης για την εκστρατεία Free Turkey Media. Η εκστρατεία υλοποιείται από τη Διεθνή Αμνηστία με την υποστήριξη του PEN, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), του Article 19, της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, του Index on Censorship και άλλων οργανισμών.

«Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η Τουρκία χρειάζεται πλέον ελεύθερα ΜΜΕ περισσότερο από ποτέ. Οι γενναίοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε ένα κλίμα φόβου και ο κόσμος πρέπει να δείξει στις τουρκικές αρχές ότι δεν θα ξεχάσουμε ούτε αυτούς ούτε το πλήθος των δημοσιογράφων που μαραζώνουν στη φυλακή».

«Στην Τουρκία, αυτό που βιώνουμε είναι μια προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Η Τουρκία έχει γίνει ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο με ορισμένους να έχουν καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Ήδη την επόμενη εβδομάδα, με την ετυμηγορία για την υπόθεση Zaman, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότεροι. Ο κόσμος δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Gauri van Gulik.
Δημοσίευση: Ιουνίου 02, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Διεθνής Αμνηστία: «Μπουντρούμι για τους δημοσιογράφους η Τουρκία»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator