Τσίπρας: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα αλλάξει άμεσα θεαματικά τη ζωή μας

0



Της Νίκης Ζορμπά

Δεν θα αλλάξει μονομιάς θεαματικά η ζωή μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΒ, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτως ή άλλως αφού όταν ένας ασθενής είναι στην εντατική, όταν βγαίνει, "δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι".

Βήμα το βήμα, είπε, θα γίνουν αισθητές οι βελτιώσεις τόσο σε οικονομία όσο και οικονομία, αρκεί να σταλεί το μήνυμα, καθώς είπε, ότι η χώρα δεν θα χάσει την μεταρρυθμιστική της "ορμή".

Γεγονός που ο ίδιος συνδύασε απόλυτα με την πολιτική σταθερότητα. Επ αυτού λοιπόν, δεσμεύθηκε ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους , με τη λήξη της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης" προειδοποιώντας "να μην έχει κανείς αμφιβολία περί αυτού".

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα, τα επόμενα χρόνια, βάσει των προβλέψεων για τους δημοσιονομικούς δείκτες, θα υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με γνώμονα
1. Τη μείωση των φορολογικών βαρών
2. Την ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός, μίλησε για "διαφαινόμενη λύση" με την πΓΔΜ , κάτι που "Θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.Μια νέα προοπτική συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας".

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο Α. Τσίπρας, κάλεσε την Ε.Ε να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς " ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης".

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων για:

ΠΓΔΜ
✘ Προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μια διαπραγμάτευση που χειριστήκαμε και συνεχίζουμε να χειριζόμαστε με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού. Αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην αναγκαία λύση.
✘ Και είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς.
Και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων.
Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία.
Μόνο μια κυβέρνηση που δεν άγεται και φέρεται από τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς, που δεν υπολογίζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος μπορεί να λάβει θαρραλέες αποφάσεις και να αλλάξει την εικόνα της χώρας.
✘ Αυτό ακριβώς κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε αντίθεση με όσους σαν το φτερό στον άνεμο πετούν από εδώ και από κει. Και προσπαθούν να ψαρέψουν στα θολά νερά ακραίων ιδεολογικών και πρακτικών.
✘ Εμείς χωρίς περιστροφές τοποθετηθήκαμε και δουλέψαμε υπέρ της λύσης.
Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πρωταγωνιστική θέση της χώρας στα Βαλκάνια.
Κάτι που θα έχει ευρύτερες ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Μια νέα προοπτική συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας.
Και θα ανακόψει ταυτόχρονα βλέψεις οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας άλλων δυνάμεων, όπως της Τουρκίας για παράδειγμα.

Οικονομία
✘ Θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα.
✘ Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και "θεαματικά",
αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα και θα είναι προς το καλύτερο τόσο για την οικονομία και όσο και για την κοινωνία.
Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι κράση γερή, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι.
Πρέπει να δώσουμε χρόνο.
✘ Προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα.
Να δώσουμε δηλαδή το μήνυμα προς όλους, και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να διατηρεί τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη,
αλλά μπορεί και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική της ορμή και φυσικά την αναπτυξιακή της πορεία χωρίς τη στενή επιτήρηση των εταίρων και χωρίς, τον

Εκλογές
✘ Πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση.
Οι εκλογές, θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Φόρους
✘ Και σε ότι αφορά τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους: Στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης.

Χρέος
✘ Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική.
✘ Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας,
είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης.
✘ Γιατί ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης.
✘ Διότι ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου.
Και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

Απευθυνόμενος στους έλληνες βιομηχάνους, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα.
✓Άμεσος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ και στο 15% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
✓Προχωρά σήμερα το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
✓Τίθεται εντός του 2019 σε εφαρμογή το Target Model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
✓Εξασφαλίσαμε τη διάθεση 300 εκατ. € μέχρι το 2021 για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους.
Δεύτερη κατηγορία δράσεων, οι θεσμικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, την άρση χρόνιων παθογενειών και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
✓Απλοποιήσαμε τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
✓Ωστόσο, για να είναι πραγματικά αποτελεσματική η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έπρεπε και πρέπει να επιλυθούν άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η χωροθέτηση.
✓Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν παράλληλα οι δράσεις της κτηματογράφησης, της κύρωσης των δασικών χαρτών και ο χωρικός σχεδιασμός, με σαφείς δράσεις και σφικτά χρονοδιαγράμματα.
✓Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες για το 32,2%
✓Αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις ανώνυμες εταιρείες όσο και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
✓Ο νέος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες, έρχεται να αντικαταστήσει μετά από σχεδόν 100 χρόνια τον εν πολλοίς παρωχημένο υφιστάμενο νόμο.
✓Τίθεται σε λειτουργία η νέα Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιρειών,
Αλλαγές σε δικαστικό και φορολογικό σύστημα
✓Κωδικοποιούμε και απλοποιούμε τη νομοθεσία για να διευκολύνουμε την απονομή δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια.
✓Ενισχύουμε διοικητικά, τα δικαστήρια που χειρίζονται υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος
✓Προχωρήσαμε στην πλήρη μεταμόρφωση του φορολογικού συστήματος
✓εκσυγχρονίσαμε όλο το μηχανισμό με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Τρίπτυχο "ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα"
Εξειδικεύεται με μια σειρά δράσεων που δίνουν έμφαση στους εξής στόχους:
➧ δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων,
➧ υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές,
➧ ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
➧ αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων
➧ βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Capital
Δημοσίευση: Ιουνίου 15, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τσίπρας: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα αλλάξει άμεσα θεαματικά τη ζωή μας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator