Πολιτική εθνικής ασφάλειας με... non paper δε γίνεται

0



Tου Γιάννη Κ.Τρουπή

Στις δύσκολες στιγμές απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και κυρίως επιλογές μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια και επιδιώξεις.

Όσο η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο αυξάνει, τόσο οι χειρισμοί στο πολιτικό πεδίο χρειάζονται στιβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και το περιστατικό στη Ρω, η απαιτούμενη υπευθυνότητα λείπει από το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτή την τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, με τα φαινόμενα ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας να μην μπορούν να κρυφτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, έντονη δυσφορία αλλά και έκπληξη προκάλεσε στην ηγεσία της ΝΔ η αντιμετώπιση σε πολιτικό επίπεδο του συμβάντος στην νησίδα.

Στην ΝΔ, όπως μας μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν πως το συγκεκριμένο γεγονός, παρέμεινε ασχολίαστο για περισσότερο από 15 ώρες, μια και κανείς, ούτε το ΓΕΕΘΑ αλλά ούτε και το Μέγαρο Μαξίμου, δεν προχωρούσε σε επίσημη ενημέρωση για το τι είχε γίνει στη Ρω που απέχει ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές.

Η έκπληξη έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν η τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς έγινε μέσω ενός non paper του Μεγάρου Μαξίμου και όχι μέσα από μία επίσημη ανακοίνωση. Η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή επέλεξε την οδό των «ανωνύμων» πηγών για να τοποθετεί πάνω σε ένα γεγονός που αφενός δεν συμβαίνει κάθε μέρα και αφετέρου αποτελεί μία ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

«Πρόκειται για προκλητική ανευθυνότητα που ξεπερνά κάθε φαντασία» σχολίασε στο liberal.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, την κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην έκδοση του non paper.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα διατύπωναν μία σειρά ερωτημάτων θέλοντας να αναδείξουν την ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα εθνικά μας θέματα και ειδικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε δύσκολη φάση:

- Αποτελεί καθημερινή πρακτική, ένας έλληνας στρατιώτης να πυροβολεί εναντίον ενός τουρκικού ελικοπτέρου;

- Γιατί μεταξύ του περιστατικού και της «ανεπίσημης» κυβερνητικής διαρροής μεσολάβησαν περίπου 15 ώρες;

- Γιατί στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωναν την ύπαρξη συνομιλίας του τοπικού διοικητή με ανώτερα κλιμάκια πριν από την εντολή για τα τροχιοδεικτικά πυρά, ενώ το non paper του Μεγάρου Μαξίμου κινούνταν μερικές ώρες αργότερα, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση;

Στην ΝΔ δεν κρύβουν πλέον την μεγάλη τους ανησυχία για το κατά πόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να φέρει εις πέρας μια τόσο σοβαρή εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αίσθηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης λειτουργούν δύο γραμμές ως προς τον χειρισμό της εντεινόμενης κρίσης. Από την μία πλευρά φέρονται να βρίσκονται ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης, οι οποίοι έχουν ως κεντρικό τους άξονα την όσον το δυνατόν πιο «ήπια» διαχείριση.

Από την άλλη πλευρά φέρονται να είναι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Στεφανής, οι οποίοι υιοθετούν μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ενδεικτικό του ενδοκυβερνητικού αλαλούμ είναι πως οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως δεν υπήρξε παράβαση εθνικού εναέριου χώρου, παραδοχή που προφανώς προσκρούει στην πραγματικότητα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το τουρκικό ελικόπτερο θα πρέπει να πετούσε πολύ χαμηλά κοντά στη Ρω, ώστε να γίνει αντιληπτό μόνο από τον ήχο, μια και τα φώτα πορείας του ήταν σβηστά.

Σε κάθε περίπτωση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να μην βάλουν στο κάδρο της κριτικής τους το θέμα των ελληνοτουρκικών, γιαυτό και δεν υπήρξε κάποιο επίσημο σχόλιο ή τοποθέτηση για το θέμα. Παρόλα αυτά η ανησυχία μεγαλώνει για το τι μέλλει γενέσθαι...

Liberal
Δημοσίευση: Μαΐου 20, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πολιτική εθνικής ασφάλειας με... non paper δε γίνεται"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator