Eurogroup: Πρώτα τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά η δόση

0




ΘΑΝAΣΗΣ ΚΟΥΚAΚΗΣ

Προθεσμία 21 ημερών έχει η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει στο EuroWorking Group στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από το Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Εάν δεν το κάνει θα χάσει την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που έχει εγκρίνει ήδη εδώ και δύο μήνες ο ESM και η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.

Σαφή προειδοποίηση για το ζήτημα αυτό έστειλε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί η υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, καθώς τα δεδομένα για τις αποπληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους θεσμούς. Όπως τόνισε, οι θεσμοί αναμένουν τα στοιχεία για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες του μηνός Απριλίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είχε βρεθεί και στο επίκεντρο του Euroworking Group στις 14 Μαΐου, οπότε η κυβέρνηση είχε λάβει μια πρώτη προειδοποίηση πως θα πρέπει να τρέξει και να τεκμηριώσει πως εξόφλησε «φέσια» του Δημοσίου συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και πως η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν συμβατή με τους στόχους του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,4 δισ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι επιστροφές φόρων τον Απρίλιο 2018 ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).
Δημοσίευση: Μαΐου 25, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Eurogroup: Πρώτα τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά η δόση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator