Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, οι εκλογές μπορούν να... περιμένουν

0



ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚAΡΗΣ

Με... κάλπες γέμισε αιφνιδίως το πολιτικό σκηνικό, ύστερα από την προ ημερησίας της Τετάρτης στη Βουλή. Όχι τόσο λόγω της αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά ακριβώς λόγω της παράλειψης του πρωθυπουργού να αναφερθεί στο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως επαναλαμβάνει κάθε φορά που προκαλείται προς τούτο.

Ήταν σκόπιμη παράλειψη ή ήταν απλώς τυχαίο περιστατικό; Θέλοντας να δείξει προς τη δεύτερη εκδοχή και να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει με δήλωσή του πως «ο πρωθυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και... παρακάλεσε τη ΝΔ να περιμένει «να χάσει στην ώρα της». Η σημειολογία, ωστόσο, της δήλωσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου άλλα μαρτυρά, καθώς επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του όχι γραπτά, αλλά on camera, ώστε αυτή να παίξει στα τηλεοπτικά δελτία απέναντι στις αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για θέματα της επικαιρότητας. Διότι, επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στην ίδια δήλωσή του στο ερώτημα προς την πλευρά της οδού Πειραιώς για το αν επιθυμεί μετά το τέλος του προγράμματος ένα νέο μνημόνιο ή προληπτική γραμμή στήριξης.

Όλα αυτά, με φόντο τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και τη δημοσιοποίηση από πλευράς Κομισιόν του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Το οποίο απλώς επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το «Γολγοθά» που έχει να ανέβει τους επόμενους μήνες, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις: υψηλοί στόχοι για το πλεόνασμα έως το 2022, οριστική περικοπή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ από το 2019, ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου κτλ. Παράλληλα, το Eurogroup βρήκε στον «τοίχο» των διαφωνιών ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος κι έτσι παρέπεμψε τις αποφάσεις στην επόμενη σύνοδό του, στις 21 Ιουνίου, όταν επίσης θα πρέπει να έχει κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση, προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες η Αθήνα σε ό,τι αφορά την έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Προεκλογικό άρωμα έχει και η σημερινή επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Γιάννη Μπουτάρη και θα έχει συσκέψεις με συνεργάτες του και τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν στην πόλη. Ο πρωθυπουργός θα έχει έτσι την ευκαιρία να σηκώσει για μία ακόμη φορά τους τόνους απέναντι στη ΝΔ για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτήσει τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει με καλό μάτι τη στήριξη Μπουτάρη εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι συμμαχίες, άλλωστε, εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά μέσα από τα χρίσματα που θα δοθούν αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, μολονότι η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζεται ολίγον τι επιφυλακτικά από στελέχη της ομάδας των «53».

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ, με αφορμή και τη δήλωση Τζανακόπουλου, πέρασε στην αντεπίθεση, «πυροβολώντας» παράλληλα την κυβέρνηση για διάφορα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας (Σκοπιανό, Eurogroup κτλ.). «Είναι μάλλον πρωτοφανές μια κυβέρνηση να ζητά καθοδήγηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα, που προκάλεσε η καταστροφική οικονομική πολιτική της», ανέφερε η ανακοίνωση της οδού Πειραιώς. Και κατέληξε ως εξής: «Τα πράγματα είναι απλά: Αν η κυβέρνηση πιστεύει όντως ότι τα έχει πάει περίφημα στην οικονομία, δεν χρειάζεται καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν αντιθέτως συνειδητοποίησε επιτέλους το νέο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει στη χώρα, η λύση είναι μία: να προκηρύξει εκλογές, για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών».

«Το μόνο για το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει καθοδήγηση ο Πρωθυπουργός από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι τεχνογνωσία για το πώς να εκθέσει εκτός από τον εαυτό του και το κόμμα του στη Βουλή», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και το πινγκ-πονγκ κυβέρνησης-ΝΔ συνεχίζεται, με φόντο τις κάλπες - είτε πιο κοντά είτε μακριά...
Δημοσίευση: Μαΐου 25, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, οι εκλογές μπορούν να... περιμένουν"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator