Β.ΧΟΥΣΕΛΑΣ: "ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ"

0



Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 18-19 Απρίλη για μια ακόμη φορά είδαμε να κακαρίζουν οι τάχα αντιμαχόμενες πλευρές – ΚΕΔΕ – Κυβέρνηση προκειμένου φυσικά να αποσιωποιηθούν τα πραγματικά προβλήματα της Τ.Α.

Οι τοπικές κοινωνίες για μια ακόμη φορά δεν θα μάθουν τίποτα για όσα συζητήθηκαν για αυτές χωρίς αυτές…. και εάν μάθουν η παρέμβασή τους θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το χρόνιο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν είναι άλλο από την ανάθεση των συμφερόντων της, στους «επαγγελματίες» δημάρχους και περιφερειάρχες. Πιστά όργανα κομματικών παρατάξεων με την ίδια πάντα φιλοσοφία για τα κοινά με βάση το δήμαρχοκεντρικό μοντέλο και τους διάφορους δημαρχικούς δορυφόρους (δήμαρχος σημαίνει πως ο δήμος- τοπική εξουσία - είμαι εγώ).

Ενώ για μια ακόμη φορά Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ συζητούν για την τοπική αυτοδιοίκηση , αυτή απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την κοινωνία και τους πολίτες και έχει ήδη μετατραπεί σε μηχανισμό ανάθεσης και εκπροσώπησης…. η επόμενη βέβαια μοντελοποίησή της θα είναι ένα μοντέλο ΟΤΑ που θα λειτουργεί πλήρως με ανταποδοτικά.

Ποιο είναι το κεντρικό επίδικο για την τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα ;

-Από την μία έχουμε την περίφημη μεταρρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τ.Α. (η οποία κυοφορούνταν σχεδόν δύο χρόνια) και παρουσιάστηκε από τον κ. υπουργό εσωτερικών πριν λίγες ημέρες.

Τι παρουσιάστηκε ; ένα προβληματικό σύστημα αναλογικής με δύο γύρους ως το βαρύ μεταρρυθμιστικό έργο της επιτροπής του υπουργείου εσωτερικών..!!! παρουσιάστηκε ως απλή αναλογική που ως δια μαγείας θα λύσει όλα τα προβλήματα της Τ.Α. Στην ουσία όμως είναι ένας φερετζές με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τις μνημονιακές και αντιαυτοδιοικητικές πολιτικές της. Και είναι σίγουρα φερετζές γιατί η δήθεν αριστερή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί όλες τις προηγούμενες θεσμικές παρεμβάσεις που υποσχόταν ότι θα καταργήσει ερχόμενη στην εξουσία. Οχι μόνο δεν κατήργησε απολύτως τίποτα αλλά έχει ενσωματώσει πλήρως την Τ.Α. και τις όποιες λειτουργίες της στο οικονομικό μοντέλο της επιτροπείας…όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες να έχουν υψώσει την σημαία της επανάστασης εναντίον της άλωσης όπως λένε της Τ.Α. εάν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, ενώ στην ουσία φοβόνται μήπως γίνει εφαρμογή της και θα τους χαλάσει τα σχέδια διακυβέρνησης των δήμων τους ως δικά τους μαγαζάκια…

Το αλλήλοφάγωμα και τα κακαρίσματα μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ στην πλάτη των πολιτών θα συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι να παραδώσουν και οι δύο πλευρές την Τ.Α. ολοκληρωτικά στον ιδιωτικό τομέα, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών.

Ζωντανό παράδειγμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια της ώστε οι δήμοι να μπορούν να συμμετέχουν στα ΔΣ Υπηρεσιών κοινής ωφελείας , φέρνοντας ως παράδειγμα την ΕΥΑΘ, μια εταιρεία που παραδίδει αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση στο νέο υπέρ ταμείο και στην διαχείριση της εταιρείας δημόσιων συμμετοχών ΕΔΗΣ. Φυσικά η ΚΕΔΕ δεν έχει καμία ένσταση γι αυτό.

Επίσης παρατηρούμε μια επιβολή των αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών στην Τ.Α. σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα (υποδομές, ανέγερση σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ , προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ανεργία), με voucher.

-Από την πλευρά των εκλεγμένων περιφερειαρχών και δημάρχων δεν άνοιξε ποτέ προς τα «κάτω» μια συζήτηση μια διαβούλευση με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αυτή η διαβούλευση που θα περνούσε κυριολεκτικά στα χέρια των τοπικών κοινωνιών θα μπορούσε να επιστρέψει προς τα επάνω πολύ πιο ουσιαστική και εμπλουτισμένη με προτάσεις πολιτών…

Που όμως να περάσει από τον μυαλό των αιρετών μας τέτοιο πράγμα…άλλωστε αυτοί τα γνωρίζουν όλα , τόσα χρόνια δήμαρχοι..!!! τι να γνωρίζει ο απλός πολίτης όταν μάλιστα απέναντί του έχει δημάρχους με θητεία στην καρέκλα… του δήμου ακόμα και 12 και 16 χρόνια !!!!

Ας πάμε τώρα στην ουσία του θέματος για να καταλάβουμε τους τάχα λεονταρισμούς και διαφωνίες μεταξύ ΚΕΔΕ και Κυβέρνησης , ας μιλήσουμε λίγο με στοιχεία που είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος.

-Η Κυβέρνηση που κόπτεται για την απλή αναλογική με τον νέο νόμο 4472/2017 (4ο μνημόνιο) «μεταρρυθμίζει» άρθρο 80 Α του Καλλικράτη επί το χείρον βέβαια. Τι μεταρρυθμίζει ; ενώ το ανώτερο πλαφόν που αφορούσε το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων προς την Τ.Α. ήταν 5,2 δις Ευρώ (Ν. 3986/2011) τώρα το ποσό προβλέπεται σε 3,4 δις Ευρώ, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 1,8 δις Ευρώ.

- Επιπλέον βάζουν ταφόπλακα στη νέα γενιά των παρακρατηθέντων – υπεξαιρεθέντων των τελευταίων επτά ετών της τάξης των 13 δις Ευρώ αφού πιά απαγορεύεται να δοθούν και με νόμο.

-Στο 4ο μνημόνιο (ΜΠΔΣ) στο πίνακα της εξέλιξης εσόδων – εξόδων γενικής κυβέρνησης προβλέπεται αύξηση των άμεσων φόρων από 21,8 εκ. ευρώ το 2016 σε 24.9 εκ. το 2021 και αύξηση των έμμεσων φόρων από 25,6 σε 29,5 εκ. ευρώ από αυτά τα έσοδα η τοπική αυτοδιοίκηση μένει εκτός αν και εισπράττονται φόροι στο όνομά της όπως ποσοστά από ΦΠΑ, ποσοστό φυσικών και Νομικών προσώπων .

-Επίσης θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με στοιχεία την πλήρη ανατροπή της αναλογίας επιχορηγήσεων – ανταποδοτικών μιας και το μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2021 2,9 εκ. ανταποδοτικά δηλαδή σχεδόν το 50% του προύπολογισμού της Τ.Α. αν προσθέσουμε και τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που προβλέπονται τότε θα έχουμε μπροστά μας το νέο μοντέλο που σας έλεγα…ένα μοντέλο ΟΤΑ που θα λειτουργεί σχεδόν πλήρως με ανταποδοτικά….

Ενώ στην ουσία όπως βλέπετε τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν καταργηθεί και οι δημότες είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε το μάρμαρο δηλαδή τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και την αύξηση των ανταποδοτικών …. Η ΚΕΔΕ φοβάται πως η απλή αναλογική της κυβέρνησης (εάν την φέρει , που δεν το βλέπω ) θα είναι η ταφόπλακα της Τ.Α. ..!!!

Εκτιμώ πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι πολίτες που δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν τάχα με το κούνημα του δακτύλου ο ένας προς τον άλλον , με τους έντονους τόνους και λεονταρισμούς , με λέξεις βαρύγδουπες, όπως «τοπική ανάπτυξη», « ανασυγκρότηση» , «συναίνεση» , « διάλογοι με τις τοπικές κοινωνίες» και άλλα σπουδαία λόγια την στιγμή που με την σημερινή κατάσταση ούτε οι δήμοι αλλά ούτε και η κυβέρνηση μπορούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια χώρα που κάτω από το καθεστώς του Ξένου χρέους των δανειστών είναι αναγκασμένη κάθε 3 μήνες να επαιτεί μέσω του Γιούρογκρουπ να πάρει την οικονομική δόση που θα της επιτρέψει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις…..

Συνεχίστε λοιπόν το αλληλοφάγωμα και τα κακαρίσματα για μια αυτοδιοίκηση για τους πολίτες , χωρίς τους πολίτες…..

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Χουσελάς
Σικυώνιος , ακόμα Πολίτης
Δημοσίευση: Μαΐου 07, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Β.ΧΟΥΣΕΛΑΣ: "ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator