Για τρίτη χρονιά αντιμέτωπος με μέδουσες ο Κορινθιακός: "Δεν υπάρχει εξήγηση του φαινομένου" - ΗΧΗΤΙΚΟ

0Ευτυχία Μιλέτση , CNN Greece

Για άλλη μία χρονιά οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις θάλασσες του Κορινθιακού Κόλπου προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες και για το φετινό καλοκαίρι. Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μιλώντας στο CNN Greece, επισημαίνει ότι το φαινόμενο είναι «φυσιολογικό, ποιοτικά», κάνει, όμως, παράλληλα, λόγο για μεγάλη συγκέντρωση, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στις ελληνικές θάλασσες.

«Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που παρουσιάζεται το φαινόμενο. Απ’ ότι βλέπουμε θα υπάρχει και φέτος», είπε ο κ. Χρήστου, σημειώνοντας πως οι εν λόγω τσούχτρες κάνουν «υπερδεκαετείς κύκλους στη Μεσόγειο. Κάθε 10-12 χρόνια εμφανίζονται και παραμένουν για 2-3 χρόνια σε αυξημένες συγκεντρώσεις (στην περιοχή όπου εμφανίστηκαν)», όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ερευνητές δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποια μελέτη για το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο ώστε να γνωρίζουν τους λόγους που προκαλείται, καθώς δεν έχει γίνει τέτοια μελέτη, και προχωρούν σε παρατηρήσεις βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας.

«Δεν έχει γίνει καθόλου έρευνα γι’ αυτό το θέμα», είπε και συμπλήρωσε «Έχουν γίνει ελάχιστες αποσπασματικές μελέτες. Ό,τι λέμε είναι παρατηρήσεις με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία».

Ο κ. Χρήστου σημείωσε ακόμη πως το φαινόμενο είναι «φυσιολογικό ποιοτικά, ποσοτικά είναι πολύ έντονο». «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα», εκτίμησε.

Αναφορικά με τους λόγους που οδηγούν στην τόσο μεγάλη συγκέντρωση ο ίδιος εξήγησε πως «δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πού οφείλεται. Φυσικά στο ότι ο Κορινθιακός είναι κλειστός κόλπος, εντελώς κλειστός – σχεδόν – και έχει απότομα βάθη. Όλα αυτά ευνοούν στην αύξηση της έντασης».

«Δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος που μπορεί να περιορίσει τη συγκέντρωση απλά μπορεί να γίνει τεχνική παρέμβαση ή εμπόδιση εισόδου με δίχτυα. Αλλά και αυτά δεν εγγυώνται το αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες δυσκολίες άρα δεν υπάρχει τυποποιημένη συνταγή για την αντιμετώπιση», υπογράμμισε αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και προσέθεσε: «Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος αντιμετώπισης απλώς έχει προταθεί ένας τρόπος παρακολούθησης και έγκυρης ενημέρωσης γιατί αυτές μετακινούνται», κάνοντας λόγο για τρόπους «πρόληψης τσιμπήματος, παρότι προσπάθεια αντιμετώπισης του περιστατικού απ’ ευθείας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χρήστου τόνισε πως «υπάρχουν διαρκείς συναντήσεις με Δήμους, Περιφέρειες και το υπουργείο Ναυτιλίας για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπιστεί, και μάλιστα σκέφτονται και τη χρηματοδότηση μίας μελέτης.

Όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι ασχολούνται με το πρόβλημα. Επιχειρείται να γίνει ένας συντονισμός των τοπικών Αρχών, είναι όλοι ενημερωμένοι».

Δημοσίευση: Απριλίου 24, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Για τρίτη χρονιά αντιμέτωπος με μέδουσες ο Κορινθιακός: "Δεν υπάρχει εξήγηση του φαινομένου" - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator