Ο Γιουνκέρ το ξεκόβει: Όποια χώρα θέλη ένταξη λύνει τις συνοριακές διαφορές της!

0



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τις βαλκανικές χώρες ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν διευθετήσουν τις μεθοριακές διενέξεις τους, ενώ διευκρίνισε ότι η χρονολογία του 2025 για την ένταξή τους ήταν «ενδεικτική».

«Δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που συνεδριάζουν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η Ε.Ε. άρχισε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία στις αρχές του 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει τον Νοέμβριο ότι πιστεύει πως αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της Ε.Ε. «πριν από το 2025».

«Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι εγώ ή η Επιτροπή είπαμε ότι μέχρι το 2025 η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οφείλει να έχει ρυθμιστεί. Είναι μια ενδεικτική χρονολογία», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Στρασβούργο.

«Θα ήθελα όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη προς το παρόν, οι χώρες αυτές απέχουν ακόμη πολύ από το να εκπληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην Ε.Ε., όμως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Με την απαίτησή του να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά προβλήματα πριν από την ένταξη στην Ε.Ε., ο Γιούνκερ θέλει να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που φέρνει σε αντιπαράθεση τη Σλοβανία και την Κροατία σχετικά με τον κόλπο του Πιράν στη βόρεια Αδριατική. Οι δύο χώρες έγιναν μέλη της Ε.Ε., το 2004 και το 2013 αντιστοίχως, όμως αμφότερες διεκδικούν αυτή τη ζώνη από την ανεξαρτησία τους, το 1991.

«Αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. Δεν θα παίξουμε αυτό το παιγνίδι δεύτερη φορά: αυτά τα προβλήματα των συνόρων πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση», επέμεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώσεις
Δημοσίευση: Μαρτίου 06, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Γιουνκέρ το ξεκόβει: Όποια χώρα θέλη ένταξη λύνει τις συνοριακές διαφορές της!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator