Καλογεροπούλειο Ίδρυμα: Ένα «el sistema» στην Κόρινθο

0



Κώστας Πλιάκος


Οι σπουδές κλασσικές μουσικής σε μια μικρή πόλη της περιφέρειας δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Πόσο μάλλον το να δίνεται η δυνατότητα ειδικά στα νέα παιδιά να μάθουν μουσική από αναγνωρισμένους δασκάλους και με χαμηλό κόστος.

Ένα Ίδρυμα στην Κόρινθο, έρχεται να συμβάλει αποφασιστικά στην κλασσική μουσική παιδεία της περιοχής, όχι μόνο φέρνοντας καθηγητές - μουσικούς από μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας αλλά και χρηματοδοτώντας μέρος των σπουδών των παιδιών με χρήματα από το κληροδότημα του και από χορηγίες, ως ένα μικρό el sistema, δηλαδή το πείραμα εκμάθησης κλασικής μουσικής που ξεκίνησε στη δεκαετία του 70 από τη Βενεζουέλα και επεκτάθηκε σε πολλές άλλες χώρες.

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, κληρονομιά στους πολίτες της Κορίνθου από τον ευεργέτη του, συγγραφέα και φιλόσοφο Νικόλαο Καλογερόπουλο μετρά οκτώ χρόνια ζωής ως ένα πολιτιστικό κέντρο και τα τελευταία δύο χρόνια παρέχει μουσικές σπουδές στα παιδιά της Κορινθίας
Η περιουσία του κληροδοτήματος μπορούσε να στηρίξει αρχικά την εκμάθηση μουσικής σε 50 παιδιά, αλλά σήμερα έχει φτάσει τα 200 και μέρος του κόστους των σπουδών τους καλύπτεται από χορηγίες για την αγορά μουσικών οργάνων τα οποία παραχωρούνται με χρησιδάνεια σε σπουδαστές μουσικής που θέλουν να ξεκινήσουν, για λειτουργικά έξοδα αλλά και για δίδακτρα.
Στη λίστα των χορηγών του Ιδρύματος περιλαμβάνονται οι: Ολυμπία Οδός, ίδρυμα Λάτση, ΕΛΠΕ, ΚΙΚΠΕ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η Βουλή των Ελλήνων, η Ευρωπτηνοτροφκή Κορίνθου και αρκετοί ιδιώτες.


Αυτή τη στιγμή το Καλογεροπούλειο μπορεί και χρηματοδοτεί μέρος των σπουδών των παιδιών σε ποσοστό μέχρι και 50% και όπως λέει στο CNN Greece o κ. Παναγιώτης Θεοδοσίου “θέλουμε να επεκταθούμε”. Ένα από τους στόχους του Ιδρύματος για το επόμενο διάστημα είναι όπως λέει ο κ. Θεοδοσίου να πάει πλέον το Ίδρυμα σε συνεργασία με ομάδες μουσικών στα χωριά της Κορινθίας ώστε τα παιδιά εκεί να έρθουν σε επαφή με την κλασσική μουσική, που μέχρι τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν και επίσης μελλοντικά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κορινθίας.

Εκτός από το ωδείο, το Καλογεροπούλειο προσφέρει επίσης εργαστήρια ζωγραφικής, θεάτρου και παραδοσιακών χορών.

Οι άνθρωποι του Ιδρύματος κάθε χρόνο αναζητούν χορηγίες για να μπορέσουν να συντηρήσουν το σύστημα εκμάθησης μουσικής στα παιδιά του νομού καθώς τα χρήματα που προέρχονται από τη διαχείριση του κεφαλαίου του κληροδοτήματος δεν επαρκούν και στόχο έχουν να μην δαπανήσουν τίποτα από το αρχικό κεφάλαιο ώστε να μείνει για τις επόμενες γενιές.
Ο ιδρυτής

Ο Νικόλαος Καλογερόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση διανοούμενου που πολύ νωρίς έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1924, σπούδασε οικονομικά αλλά τον κέρδισε η φιλοσοφία. Εργάστηκε στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς και διετέλεσε πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρίας της Γαλλοφώνου Ελβετίας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του διεθνούς Think Tank με έδρα την Γενεύη The European League of Geneva. Πέθανε το 2015 αφήνοντας πλούσιο συγγραφικό έργο και ως κληρονομιά στο λαό της Κορίνθου, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα. Πέθανε το 2015.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 06, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Καλογεροπούλειο Ίδρυμα: Ένα «el sistema» στην Κόρινθο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator