Κοψοχέρηδες και οι νησιώτες;

0
Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που χτυπήθηκαν από την προσφυγική κρίση. Αλλά οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2018, δηλαδή μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτό είναι το καλό της ανακοίνωσης γιατί το κακό είναι ότι εκτός από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο στα υπόλοιπα νησιά καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ αλλά… θα δοθεί κοινωνικό αντιστάθμισμα. Να γελάς ή να κλαις;

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει ως εξής: «Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη Νησιωτική Ελλάδα.

Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.

Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Στα υπόλοιπα 27 νησιά του Αιγαίου, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από την 1.1.2018.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 νησιά:

– Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

– Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

– Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ποια είναι τα νησιά

Τα 32 νησιά στα οποία ισχύει ακόμη και σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ είναι τα εξής:

Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

Αυτά μας είπε η κυβέρνηση σήμερα αλλά όταν διαπραγματευόταν στο Χίλτον ο Τσακαλώτος μας έλεγε ότι δίνει αγώνα με την τρόικα για να μην αυξηθούν οι συντελεστές. Αλλά έχει πλάκα και να θυμίσουμε τι έλεγε ο Πάνος Καμμένος που στηρίζει την κυβέρνηση.

Ιούνιος του 2015 και λέει: «δεν ψηφίζω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και αν πέσει η κυβέρνηση».

Σεπτέμβριος του ίδιου έτους έλεγε ότι είναι casus belli η αύξηση. «Ο ΦΠΑ στα νησιά ΔΕΝ έχει μπει και δε θα μπει, εκτός από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο! Τα ακριτικά νησιά δε θα έχουν αυξημένο ΦΠΑ».

Τα ίδια είχε πει και ο Τσίπρας, δεν έχει νόημα να θυμίσουμε τον… κωλοτούμπα. Εδώ μόλις πριν μερικές ημέρες «διαπραγματευόταν ένα… μεικτό σύστημα», όπως μας έλεγαν ώστε να μην υπάρξει οριζόντια αύξηση.

Αυτά για τους νησιώτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε; Κοψοχέρηδες κι αυτοί;

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 28, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κοψοχέρηδες και οι νησιώτες;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator