Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ήταν ο κύριος» – Υπό στενή παρακολούθηση το ρήγμα που έχει… βεβαρημένο ιστορικό!

0



- Ισχυρότατος σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής, της Στερεάς και της Πελοπονήσου - Σημειώθηκε στον Κορινθιακό και είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας - "Πολύ μικρός για να μιλάμε για κύριο σεισμό", τονίζει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος - Επιφυλακτικός ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας - Δείτε σε χάρτες πού ήταν το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης

Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 06.02 π.μ. και το επίκεντρό του ήταν η παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο, φαίνεται πως δεν εμπνέει ανησυχία στον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο NewsIt.gr: «Αυτοί οι σεισμοί -τέτοιου μεγέθους, δηλαδή κάτω από 5 ρίχτερ- είναι πολύ μικροί για να μιλάμε για κύριο σεισμό. Είναι κομμάτι της σεισμικότητας υποβάθρου, δηλαδή της συνηθισμένης σεισμικότητας που έχει ο ελληνικός χώρος. Να σκεφτούμε ότι ένας τέτοιος σεισμός γίνεται στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες. Είναι σπάνιο τέτοιοι σεισμοί να συνδέονται με την γέννηση ενός σημαντικού, ισχυρού σεισμού…«. Ωστόσο. ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως το ρήγμα στον Κορινθιακό είναι υπό στενή παρακολούθηση μιας και έχει… βεβαρημένο ιστορικό.

Ακούστε όσα είπε στο NewsIt.gr


«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό. Έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε.

«Θέλω να πιστεύω» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας «ότι θα είναι ο κύριος σεισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα.
Ο σεισμός που «ξύπνησε» την Αττική

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε στις 06:02 στον Κορινθιακό κόλπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια από τις Αλκυονίδες. Συγκεκριμένα, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το Ευρωμεσογειακό δίνει επίκεντρο 82 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Καλαμάτα.
Πρώτες εκτιμήσεις

Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό ήταν 4,7 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για σεισμό 5,2 ρίχτερ. 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 31, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ήταν ο κύριος» – Υπό στενή παρακολούθηση το ρήγμα που έχει… βεβαρημένο ιστορικό!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator