Νέος νόμος αντικαθιστά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

0Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία να λήγει σήμερα, ωστόσο η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να υιοθετήσει κι άλλα έκτακτα μέτρα με νέο νόμο

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο πρώην γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι. Το αρχικό σχέδιο ήταν η χώρα να βγει μετά από μερικούς μήνες από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε φόρα όμως που γινόταν ένα νέο χτύπημα έπαιρνε παράταση. Έτσι συνολικά παρατάθηκε για έξι φορές. Σήμερα όμως η Γαλλία τολμά την έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι: «Θα αποκαταστήσω την ελευθερία των Γάλλων». Ωστόσο δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για πλήρη έξοδο, αφού βάσει νέου νόμου, που υπέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν, οι αρχές θα διατηρήσουν κάποιες ειδικές εξουσίες. Με το νέο νόμο η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην κριτική που της ασκείται για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ανησυχία πολλών πολιτών για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένει μεγάλος» προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Γι' αυτό ο νέος νόμος υιοθετεί κάποια βασικά έκτακτα μέτρα (σε μια πιο ελαφριά μορφή), τα οποία θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2020. Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικά ελέγχους σε διαμερίσματα και να περιορίζουν την ελευθερία της κίνησης ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την κοινωνία.

«Η λογική είναι να δοθεί περισσότερη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία» λέει η Ντομινίκ Κιουρί από την Διεθνή Αμνηστία και αυτό «σε μια πολύ ασαφή βάση, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας».

Η αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων

Από την άλλη πλευρά όμως, η άμεση και απόλυτη διακοπή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι πολύ επικίνδυνη, θεωρούν πολλοί από τις αρμόδιες αρχές. Αν συνέβαινε ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, θα βρίσκονταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Πάντως το κατά πόσο τα έκτακτα μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αφού δεν μπορεί να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση. Σ' αυτό συμφωνεί και η Ντ. Κιουρί, η οποία παράλληλα τονίζει ότι σίγουρα περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες, κάτι το οποίο μπορεί να θωρηθεί ήττα απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι άλλωστε στοχεύον σ' αυτό ακριβώς.

Γίνεται πάντως εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία δεν θα δώσει και τέλος στη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης της τρομοκρατίας.

Πηγή Deutsche Welle
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 12, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Νέος νόμος αντικαθιστά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator