Απειλούν και την Ελλάδα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ΗΠΑ - Ρωσία

0Οι εξελίξεις στον χώρο της Μέσης Ανατολής με το φλερτ του σουνιτικού κόσμου με τη Ρωσία για λόγους που εξηγεί η ανάλυση του Ζαχαρία Μίχα, στα δικά μου μάτια αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής τους απέναντι στην Τουρκία και της αγοράς S-400 και όχι μόνο.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από το ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ στην προμήθεια ενός καίριου οπλικού συστήματος ρωσικής κατασκευής από την Τουρκία, έδωσε πρακτικά το πράσινο φώς σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής να προχωρήσουν σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Ρωσία αγνοώντας τις αντιδράσεις της Αμερικής.

Η ταυτόχρονη επιλογή από τα ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία προμήθειας κύριων οπλικών συστημάτων από την Ρωσία, παρ’ όλη την ύπαρξη νομοθεσίας εμπάργκο και κυρώσεων από τις ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και ρωσικών εταιρειών, που θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει τις ίδιες τις αραβικές χώρες, δεν είναι μόνο επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας, αλλά κυρίως αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας.

Η αντίδραση των χωρών του Κόλπου έχει τις ρίζες της στην κοντόφθαλμη πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν έπεισε τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον στην αμερικανική αμυντική προστασία όπως στο παρελθόν.

Αυτό είχε ως συνέπεια, πρώτον την ουσιαστική δημιουργία κοινού μετώπου σουνιτικών μοναρχιών με το Ισραήλ και δεύτερον τον πολιτικό και γεωστρατηγικό απογαλακτισμό των σουνιτικών κρατών της Μέσης Ανατολής από την αμερικανική εξάρτηση.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο δείχνουν να καταρρέουν. Οι συνέπειες αυτής της αμερικανικής αποτυχίας, αν δεν αναστραφούν οι εξελίξεις, θα είναι ιδιαίτερα αισθητές (αν και μη ορατές ακόμη) στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Η δε Ευρώπη με την σειρά της καλείται να πληρώσει κι αυτή το τίμημα της συνήθους βολικής αδράνειας, καλυπτόμενη μεταπολεμικά πίσω από την αμερικανική αμυντική «ομπρέλα».

Είναι προφανές ότι «η τράπουλα ξαναμοιράζεται» στη γειτονιά μας, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ρευστή και ασταθής αυτή κατάσταση μπορεί να βάλει στον πειρασμό την Τουρκία να προωθήσει τα σχέδιά της στο Αιγαίο, κάτι που φαίνεται να εξηγεί και την αυξημένη επιθετικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα.

Οι συγκυρίες είναι αρνητικές για τη χώρα μας και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και αρκετή δόση τύχης για να μην έχουμε ένα νέο ’74 στο Αιγαίο αυτή τη φορά. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να υλοποιήσει τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς όταν εκτιμήσει ότι οι συνθήκες την ευνοούν. Όσο ρίσκο κι αν αυτό θα εμπεριείχε αυτό σήμερα.

Defence-Point
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 16, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απειλούν και την Ελλάδα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ΗΠΑ - Ρωσία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator