Ανεργία, φτώχεια και λοιπές «λεπτομέρειες». Ακούει κανείς;

0Τα στοιχεία για την πραγματική ανεργία που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ είναι εφιαλτικά, αλλά δεν ασχολήθηκε κανένα κόμμα. Ούτε μια ανακοίνωση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ. Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκε και κάποιος από την κυβέρνηση. Αυτοί, λογικό, τους χαλάνε το «αφήγημα»...

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, στα τέλη του 2009, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τομάζο Σκιόπα, ο οποίος ήταν σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, είχε κάνει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτήν «σε 10 με 15 χρόνια». Λίγους μήνες μετά ο άνθρωπος πέθανε και δεν θα μπορέσει ποτέ να δει αν θα πέσει μέσα.

Το βλέπουμε όλοι εμείς. Τα 10 χρόνια πλησιάζουν, αλλά οι νεότερες προβλέψεις είναι μαύρες κι άραχνες. Πέρα από success story και αφηγήματα του τύπου «τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα Μνημόνια και αφήνουμε πίσω μας την κρίση», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα στοιχεία για τη δουλειά, την ανεργία και τη φτώχεια των ανθρώπων είναι τέτοια που ψευδαισθήσεις δεν χωρούν. Και η κοροϊδία δεν πιάνει τόπο.

Λοιπόν, ιδού τα νεότερα, όπως προκύπτουν από την έκθεση του επιστημονικού ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (εδώ):

Πρώτον, η πραγματική ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι 28,7%. Έπεσε μεν δυο μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αλλά το πώς έχει σημασία. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2031!

Δεύτερον, η υποαπασχόληση αρχίζει να παίρνει σαρωτική μορφή. Το 35% των πλήρως απασχολουμένων και το 42% των μερικώς απασχολουμένων δεν παίρνουν καν τον κατώτατο μισθό. Όλο και περισσότεροι κινούνται γύρω από το όριο της φτώχειας.

Τρίτον, οι επενδύσεις είναι κατά 63% κάτω από το επίπεδο του 2008. Αν πάμε έτσι, για να επανέλθουν έστω σε εκείνο το επίπεδο, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2033!

Από όλα αυτά ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα.
Πόσοι νέοι θα μεταναστεύσουν ακόμα;
Όσοι μείνουν πώς θα ζήσουν με εξευτελιστικές αμοιβές;
Πώς θα δημιουργηθούν νέες οικογένειες, για να μη μας ανατινάξει η δημογραφική βόμβα;
Πώς θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη των γενεών, αφού οι σημερινές(και αυριανές) γενιές εργαζομένων δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις των προηγουμένων και τα Ταμεία θα καταρρεύσουν;

Ποιος θα απαντήσει; Μάλλον κανείς. Νοιάζεται κανείς γι’ αυτά τα στοιχεία; Εργάζεται κανείς για να μη ζούμε έτσι έως το 2031, όπως προβλέπουν οι μελέτες; Πώς θα έρθει το «επενδυτικό και μισθολογικό σοκ» που χρειάζεται, για να αλλάξει η μοίρα της χώρας και των ανθρώπων;
Δεν υπάρχει απάντηση. Δυο ακόμα απογοητευτικές διαπιστώσεις:

– Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν χθες (Τετάρτη) το μεσημέρι. Αλλά η προβολή που είχαν ήταν πενιχρή και, πάντως, πολύ μικρότερη από αυτήν που είχαν η έμφυλη ταυτότητα, η παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ και τα διαδικαστικά για την ψηφοφορία στην Κεντροαριστερά (κολοσσιαία θέματα, σίγουρα…).

– Δεν ασχολήθηκε με αυτά κανένα κόμμα. Έριξα μια ματιά στις ιστοσελίδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ούτε μια ανακοίνωση. Για πολλά άλλα είχαν. Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκε και κάποιος από την κυβέρνηση. Αυτοί δικαιολογημένα, τους χαλάνε το «αφήγημα».

Χρόνο με το χρόνο, η χώρα φτωχαίνει, μικραίνει, παρακμάζει. Όσοι έχουν την ευθύνη να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν περί άλλα τυρβάζουν. Οι υπόλοιποι αρχίζουμε να το συνηθίζουμε. Η αντίδραση και η διαμαρτυρία φαίνεται ότι σιγά-σιγά νικιέται από την απογοήτευση και την παραίτηση.

Γιώργος Καρελιάς
Protagon
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 20, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανεργία, φτώχεια και λοιπές «λεπτομέρειες». Ακούει κανείς;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator