Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: ΕυρωπαΪκές μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

0


Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: ΕυρωπαΪκές μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς "Από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών στο νεοελληνικό κόσμημα (17ος - 19ος αι.). Η κρυφή γλώσσα των χρυσικών".


Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, το απόγευμα, στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, στα πλαίσια των δράσεων που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.) για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με γενικό τίτλο: "Η διαχρονία του στολισμού ως αντανάκλαση εξέλιξης πόλεων στην Κορινθία" και θέμα: "Πόλ(ε)ις", πραγματοποιήθηκε ομιλία και ακολούθησε ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση.

Η κ.Μαρία Μέξια, Διευθύντρια του Ιστορικού -Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τόνισε τη μεγάλη σημασία της σύμπραξης τριών φορέων για τον εορτασμό των ΕυρωπαΪκών ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε την ομιλήτρια της εκδήλωσης, την κ. Κάτε Συνοδινού, πρώην Υπεύθυνη της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.

Στην ομιλία της, που έφερε τον τίτλο: "Από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών στο νεοελληνικό κόσμημα (17ος - 19ος αι.). Η κρυφή γλώσσα των χρυσικών", η κ.Κάτε Συνοδινού, ξεκινώντας από το δαχτυλίδι, τη διαχρονική αξία του, τις συμβολικές σημασίες με τις οποίες επιφορτίστηκε στο πέρασμα των χρόνων, τα υλικά δημιουργίας του, και τις επιρροές στις μορφές του, μίλησε διεξοδικά για το κόσμημα και τις πληροφορίες που προσφέρει για την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική νεοελληνική πραγματικότητα. Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση απέδειξαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα και την ανάγκη για απόκτηση περισσότερων γνώσεων σχετικά με αυτό.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια μικρή περιήγηση στον χώρο του Μουσείου, με αναφορά σε συγκεκριμένα κοσμήματα. Η κ.Μαρία Μέξια, κατά την διάρκεια της περιήγησης, αναφέρθηκε στην σημασία που είχαν τα κοσμήματα για τους ανθρώπους της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους κοσμηματοποιούς, την τέχνη τους, τα εργαστήριά τους, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, την ανακύκλωση του χρυσού και του ασημιού, την πελατεία τους, που περνούσε, όπως και η τέχνη τους, ως κληροδότημα από πατέρα σε γιο. Χρησιμοποιώντας ως αφορμή συγκεκριμένα κοσμήματα της ΄Εκθεσης, η κ.Μαρία Μέξια μίλησε για στοιχεία - υλικά, σχέδια κ.α. - που χρησιμοποιούνταν ως φυλακτικά ή αποτροπαΪκά και εξήγησε πώς αυτά με το πέρασμα των χρόνων ενσωματώθηκαν στα νέα δεδομένα και ο συμβολισμός τους διείσδυσε σε αυτά έχοντας, όμως, μία κοινή βάση, έναν κοινό στόχο. Αυτός ο στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι η απομάκρυνση του κακού, η προστασία του από αυτό και η έλξη του καλού σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής!

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
phototsetsi.gr
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi
















Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 26, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: ΕυρωπαΪκές μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator