Η Ελλάδα ως "μπανανία"...

0Ο Κρούγκμαν και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας

Η απομάκρυνση της κρίσης στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μας κυβερνούν πολιτικοί «μπανανίας»

Το οικονομικά προβλήματα τα δημιουργούν πολιτικοί της "μπανανίας". Πρόκειται για διαπίστωση του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman, ο οποίος βεβαίως φαίνεται ότι «παίζει» ενίοτε περίεργα παιχνίδια υπέρ ισχυρών συμφερόντων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον απορρίψουμε, απλώς α προσέχουμε.

Ο Krugman, λοιπόν, έχει δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με τα περίεργα που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία, φοβούμαι όμως πως ουδείς των αρμοδίων τον λαμβάνει υπόψη του. Κι αυτό δημιουργεί τις υπόνοιες, ότι στην Ελλάδα είτε ακολουθείται μια συγκεκριμένη καθοδηγούμενη οικονομική πολιτική τέτοια, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση, είτε όσοι ανέλαβαν τη σωτηρία της χώρας είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, από όσο νομίζαμε.

Ο Paul Krugman, σε παλαιότερο άρθρό του ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, ως προς τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει μια χώρα με υπερχρεωμένη οικονομία. Οι ακολουθητέες στρατηγικές είναι δύο: Με την πρώτη, επιδιώκεται μείωση των δαπανών, που θα δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης για την οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει νέα ανάπτυξη.

Η δεύτερη στρατηγική λύση είναι επιθετική. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που θα φέρει αρχικά ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος, το οποίο όμως θα μειώνεται σταδιακά λόγω της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της δεύτερης λύσης, και αυτό πρότεινε για την έξοδο των Η.Π.Α. από την κρίση.

Οι διαφωνούντες με αυτήν την πρόταση φέρουν δύο επιχειρήματα τα οποία είναι σχετικά με την ελληνική οικονομία. Το πρώτο, είναι η διαπίστωση ότι εξαιτίας του υπέρογκου χρέους τους, αν οι Η.Π.Α. δεν περικόψουν δραστικά τις δαπάνες τους «θα καταντήσουν όπως η Ελλάδα», είπαν χαρακτηριστικά, η οποία δεν μπορεί να δανειστεί παρά μόνο με απαγορευτικά επιτόκια.

Το άλλο επιχείρημα που φέρουν οι αντιτιθέμενοι στην πρόταση του Krugman, είναι ότι με αυτήν την αύξηση των επιτοκίων, και οι Η.Π.Α. θα έρχονταν στην ίδια δύσκολη θέσει, όπως και η Ελλάδα.

Ο Krugman απαντά: «Ναι, βεβαίως! Αν οι επενδυτές κρίνουν και αποφασίσουν ότι οι Η.Π.Α. είναι μια χώρα "μπανανία", της οποίας οι πολιτικοί δεν μπορούν ή δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα -όπως συμβαίνει στην Ελλάδα-, τότε πράγματι δεν θα αγοράζουν το έλλειμμά μας».

Το συμπέρασμα επομένως, πάντα σύμφωνα με το σκεπτικό του Krugman, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Η απομάκρυνση της κρίσης θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μας κυβερνούν πολιτικοί «μπανανίας».

Είναι αλήθεια, ότι δεν περιμέναμε τον νομπελίστα οικονομολόγο για να το πληροφορηθούμε. Από αυτήν εδώ τη στήλη, πολλές φορές έχει τονιστεί το δράμα στο οποίο βρισκόμαστε, να μη έχουμε δηλαδή ικανούς πολιτικούς σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να γραφεί ακόμη πιο απαισιόδοξα. Ότι ακριβώς φρόντισε το σύστημα να έχουμε αυτήν την ώρα πολιτικούς «μπανανίας», ώστε αντί για έξοδο από την κρίση να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εξάρτηση.

Η στήλη το υποστηρίζει αυτό. Διότι οι δανειστές μας, γνώριζαν ήδη από το 2000 -και νωρίτερα- ότι θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Παρόλα αυτά εξακολουθούσαν να μας δανείζουν με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους. Πέσαμε στην παγίδα, και τώρα η πορεία μας εξαρτάται πλήρως από την επιθυμία των δανειστών. Για να γίνουν όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να φροντίσουν οι ισχυροί, ώστε στην κατάλληλη ώρα της υποταγής μας, να έχουμε πολιτικούς αδύναμους (και εννοώ σε όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής). Αλλά και να μη διαφαίνεται προς το παρόν άλλη λύση, αφού ο διαμορφωθείς τρόπος ζωής μας δεν επιτρέπει δυναμικές αντιδράσεις.

Και όταν λέγω ο «διαμορφωθείς τρόπος ζωής», εννοώ την απομάκρυνσή μας από τον ελληνικό» τρόπο, των πολλών προτερημάτων, και κυρίως της άρνησης υποταγής. Από την στιγμή που υποταχθήκαμε στον κ. Καρανίκα και τους συν αυτώ, σημαίνει ότι αντοχές αντίστασης στα όσα συμβαίνουν, δεν έχουμε ως λαός. Δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις ιδεοληπτικών καταληψιών, που προσπαθούν να διδαχθούν ανεπιτυχώς πολιτική στην πλάτη μας.

Μακεδών
Πηγή Voria
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 02, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ελλάδα ως "μπανανία"..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator