Ελληνική Αστυνομία: Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ)

0Γράφει ο Ιωάννης M. Νομικός
RIEAS Διευθυντής

Είναι γεγονός πλέον οτι στο παγκόσμιο περιβάλλον ο χώρος των πληροφοριών βρίσκεται στην καμπή σημαντικών εξελίξεων, ανατροπών, και επαναστατικών αλλαγών, που υπαγορεύονται απο το τάχιστα αναπτυσσόμενο τεχνικά διαφοροποιούμενο πρακτικά, και μορφοποιούμενο κοινωνικά περιβάλλον. Η στόχευση στην ταχύτατη και σε πραγματικό χρόνο σύλληψης της πληροφορίας (intelligence process), με αναμόρφωση των μέσων και των τρόπων απόκτησης της αλλά και η άμεση επεξεργασία και διάχυση της, αποτελεί την θρυαλίδα ευρύτερων οργανωτικών και δομικών αλλαγών, που ήδη υιοθετούν, παραδοσιακές στον χώρο των πληροφοριών υπηρεσίες, χώρες οπως οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ρουμανία, Ολλανδία, Καναδά και Αυστραλία.

Στην Ελλάδα, η πρώτη θεσμοθέτηση (Π.Δ. 99/2009), περί ρύθμισης θεμάτων οργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΕΚ Α’ αρ. 125127 Ιουλίου 2009) αφορούσε την ίδρυση του Κέντρου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών (ΚΕΣΥΔΕΠ) με αρμοδιότητα τη συλλογή, την επεξεργασία και την κατανομή του πληροφοριακού υλικού ανα τομέα ασφάλειας, ενω προσδοκούσε να εχει άμεση συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Κρατική Ασφάλεια.

Τον Μάρτιο 2014, με τον Νόμο 4249/2014, που ψηφίσθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αφορούσε την συνολική αναδιοργάνωση την Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού σώματος, το ΚΕΣΥΔΕΠ ονομάστηκε Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και εγκαστάθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Η αποστολή της ΔΙΔΑΠ είναι η συλλογή, διαχείριση και ανάλυση πληροφοριών. Οπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η ΔΙΔΑΠ διαθέτει σύστημα επισυνδέσεων και προηγμένο λογισμικό για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνει.

Το σημαντικό είναι οτι η ΔΙΔΑΠ αναπτύσει την υποδομή για την λειτουργία του συστήματος Passenger Name Records (PNR), την καταχώρηση δηλαδή των ονομάτων επιβατών διεθνών πτήσεων και προφανώς της συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης (ΕΕ) και τών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση της ΔΙΔΑΠ κρίνεται εξαιρετικά σημαντική στην Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία.

Η ανάπτυξη ομαδικής εργασίας (team work) και συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της ΔΙΔΑΠ με Think-Tanks που δραστηριοποιούνται σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών (intelligence analysis) θα ενδυναμώσει την επιχειρησιακή γνώση, εμπειρία ολων των στελεχών της.

Ο γράφων εύχεται καλή επιτυχία στο έργο της Διεύθυνσης, Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 30, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ελληνική Αστυνομία: Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator