Τα καλύτερα τα πάρτι τα κάνουν οι λαθρέμποροι

0


Θα εξαφάνιζαν το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων κι έτσι θα συγκέντρωναν τα δισεκατομμύρια ευρώ για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κι όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό, αλλά κατεδάφισαν και όσα λίγα είχαν κάνει οι άλλοι, οι κακοί. Όσο για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Περιμένετε λίγες μέρες και θα ακούσετε από τον Αλέξη την νέα βερσιόν.

Έχω κλείσει μισό αιώνα ζωής και απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου οι κυβερνήσεις πάντα έψαχναν τα χρήματα που τους έλειπαν από το κεφάλαιο «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Έχω τόσο πολύ σιχαθεί να το ακούω αυτό το πράγμα όλα αυτά τα χρόνια που πλέον μισώ όσους το επαναλαμβάνουν.

Θυμάμαι έναν υψηλόβαθμο εφοριακό που είχα γνωρίσει λίγο πριν τις εκλογές του 2004. Ήταν πολιτικά τοποθετημένος στην Νέα Δημοκρατία και υποστήριζε ότι είχαν ήδη στα χέρια τους την συνταγή για την… «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Στο εύλογο ερώτημά μου για το ποια ήταν αυτή η «μυστική φόρμουλα», γέλασε και μου έδειξε μια τεράστια βιβλιοθήκη πάνω από το γραφείο του: «Σε αυτά τα βιβλία βρίσκονται όλοι οι νόμοι για τα φορολογικά μας. Και τα βιβλία αυτά είναι επίτηδες πολλά. Η πολυνομία ευνοεί τις συναλλαγές, την διαφθορά. Ε, λοιπόν, εμείς θα καταργήσουμε αυτή την βιβλιοθήκη που βλέπεις και θα φτιάξουμε μόνο ένα μικρό βιβλιαράκι. Μικρό και κατανοητό απ’ όλους. Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το τι ισχύει και τι όχι».

Γίνανε οι εκλογές, κέρδισε ο Καραμανλής και εμείς περιμέναμε ότι θα έφτιαχνε κράτος. Πέρασε ένα τρίμηνο, ένα τετράμηνο, ένα εξάμηνο και η βιβλιοθήκη ήταν ακόμη στην θέση της. Ο εφοριακός είχε ήδη αναρριχηθεί σε σημαντική θέση. Πήγα και τον βρήκα: «Η βιβλιοθήκη έχει ακόμη πολλά βιβλία». Κι εκείνος απάντησε με μία απολογητική διάθεση: «Είναι δύσκολες δουλειές αυτές, δεν γίνονται από την μία στιγμή στην άλλη»…

Δεν είναι δύσκολες δουλειές. Απλά είναι πολλά τα λεφτά! Πολλά και μαύρα λεφτά που κυκλοφορούν μετρητά και σε χαρτοσακούλες. Ποιο παράλληλο τραπεζικό σύστημα και πράσινα άλογα. Εδώ να δείτε πόσα παράλληλα σύμπαντα υπάρχουν. Σε μία περίοδο κρίσης υπάρχει μία βιομηχανία που ανθεί: Το λαθρεμπόριο.

Τι μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι τους ξέρει όλους. Ότι είχε τον τρόπο να κτυπήσει τους λαθρέμπορους πετρελαίου. Για εκείνους με τα τσιγάρα δεν θυμάμαι τι ακριβώς έλεγε, αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχει πλέον και πολύ σημασία. Σημασία έχει να θέλεις να κάνεις μία δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν κάτι. Η σημερινή; Ούτε που ακούμπησε. Η επόμενη; Εκεί θα κριθεί το παιγνίδι. Κι επειδή έχουμε χορτάσει από λόγια, έχουμε κάθε δίκιο να είμαστε επιφυλακτικοί. Μόνο όταν δούμε ένα μικρό βιβλίο να περιγράφει όλα όσα θα φορούν τις φορολογικές μας σχέσεις με το κράτος θα αρχίσουμε να πιστεύουμε. Μέχρι τότε θα απολαμβάνουμε τα πάρτι των λαθρέμπορων. Διότι το λαθρεμπόριο είναι επικερδής εργασία. Γι' αυτό και τα πάρτι των λαθρεμπόρων είναι ακριβά και προσελκύουν όλον τον καλό κόσμο. Και πολλούς πολιτικούς, βεβαίως – βεβαίως.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
Δημοσίευση: Αυγούστου 25, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα καλύτερα τα πάρτι τα κάνουν οι λαθρέμποροι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator