Μεγάλοι ηγέτες γράφουν ξανά την Ιστορία… στην Ανατολική Μεσόγειο

0Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια τις τεράστιες αλλαγές που θα σηματοδοτούσε ο εντοπισμός κολοσσιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο! Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια ηγεσία που να αντιληφθεί το αδιέξοδο των παραδοσιακών ανταγωνισμών που είχαν ως αντικείμενο την ύπαρξη ενός εξωτερικού εχθρού για να στηρίζει τα συνήθη δεσποτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και να στρίψει το «τιμόνι» της χώρας στην κατεύθυνση του ορθολογισμού, ανοίγοντας τεράστιες προοπτικές για τους εμπλεκόμενους λαούς.

Ο λόγος για τον Αιγύπτιο ηγέτη, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος υπέγραψε νομοθεσία σύστασης Εποπτικής Αρχής για το φυσικό αέριο, επιτρέποντας όμως παράλληλα την εισαγωγή αερίου από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Συο θέμα αναφέρεται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», συμπεραίνοντας ορθά, ότι η Αίγυπτος μπορεί πλέον να καταστεί μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ, καθώς πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για μεγάλα συμβόλαια που θα αφορούν στα μεγάλα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».

Υπήρξαν συμφωνίες στο παρελθόν, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν κυρίως για πολιτικούς λόγους, αν και πλέον θεωρείται ότι ο νέος αιγυπτιακός νόμος θα καταστήσει ευκολότερες τέτοιες συμφωνίες, για τις οποίες ήδη παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε τι σημαίνει μακροπρόθεσμα και για την Ελλάδα που συνεργάζεται άψογα σε διμερές επίπεδο και με τις δυο χώρες – η Κύπρος ήδη επωφελείται καθώς λόγω απουσίας ιδεοληψιών και… ιδεοληπτικών, ενώ «άλλοι» τώρα ξεκινάνε.

Πλέον στην Αίγυπτο «θα πάρουν φωτιά» τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, το ένα ιδιοκτησίας της Royal Dutch Shell και το άλλο της Union Fenosa, αμφότερα κλειστά από το 2011 λόγω αναστολής των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquefied Natural Gas) , με τη χώρα του Νείλου να καθίσταται πλέον κέντρο-κόμβος περιφερειακός για την εμπορία LNG, ενώ πλούσια κοιτάσματα εξακολουθούν να ανακαλύπτονται.

Όποιος έχει μάτια και βλέπει, έχει την απάντηση για ποιον λόγο οι Ισραηλινοί δεν έχουν αντιδράσει «χαλώντας τον κόσμο», βλέποντας την εξοπλιστική φρενίτιδα των Αιγύπτιων, με απίστευτες ναυπηγήσεις, προμήθεια μαχητικών τέταρτης γενιάς και πόσα άλλα, τη στιγμή που κάτι άλλοι ανόητοι στη γειτονιά, κοιμούνται όρθιοι και περιμένουν από άλλους να τους λύσουν τα προβλήματα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό κοστίζει και κοστίζει πολύ, σε διάφορους όρους και επίπεδα…

Επίσης, εθισμένοι να παριστάνουν τους εθνικούς ευεργέτες και τους «καλούς» έναντι των… επάρατων «κακών», αντί να κοιτάξουν πως θα διασφαλίσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, να βγει το χρήμα και να δούμε μετά πως θα το μοιράσουμε, έχουν αρχίσει ήδη να «γλύφουν» ξεδιάντροποι τους συνταξιούχους, υποσχόμενοι πάλι συντάξεις, αδιαφορώντας για τη νέα γενιά που θα πρέπει να διαχειριστεί την άθλια κατάσταση που θα αφήσουν πίσω τους, έχοντας υπονομεύσει χειρότερα από τους προηγούμενους το μέλλον των παιδιών όλων μας.

Πηγή Defence-Point
Δημοσίευση: Αυγούστου 22, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μεγάλοι ηγέτες γράφουν ξανά την Ιστορία… στην Ανατολική Μεσόγειο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator