«Λιμνάζουν» στο ΣΔΟΕ 36.000 εκκρεμείς υποθέσεις

0Ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων! Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξεκινά – μόλις τώρα η αποστολή των πρώτων 15.004 υποθέσεων μέσω κρυπτογραφημένου CD από το αναρμόδιο ΣΔΟΕ στην αρμόδια ΑΑΔΕ - Σοβαρός πλέον ο κίνδυνος παραγραφής μεγάλου αριθμού των συγκεκριμένων υποθέσεων

Γιώργος Παλαιτσάκης

Με απίστευτη καθυστέρηση μεταφέρονται δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το απενεργοποιημένο ΣΔΟΕ σε υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αποκαλύπτουν τα dikaiologitika news, η καθυστέρηση υπερβαίνει πλέον τον 1,5 χρόνο από τη στιγμή που νομοθετήθηκαν αφενός η κατάργηση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους αφετέρου η μεταφορά όλων αυτών των αρμοδιοτήτων μαζί με τον μεγαλύτερο αριθμό των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και με έναν αριθμό 36.000 περίπου εκκρεμών υποθέσεων στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Κατ' αρχήν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθυστέρησε 9 μήνες, κατά παράβαση της διάταξης του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1γ της υποπαραγράφου Δ7 του άρθρου 2 του «μνημονιακού» νόμου 4336/2015, να νομοθετήσει τη διαδικασία μεταφοράς από το ΣΔΟΕ στις υπηρεσίες της τότε ΓΓΔΕ των 36.000 εκκρεμών υποθέσεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων που "λίμναζαν" στο ΣΔΟΕ από τον Οκτώβριο του 2015. Η διαδικασία μεταφοράς των συγκεκριμένων υποθέσεων έπρεπε, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη του νόμου 4336/2015, να είχε νομοθετηθεί έως 30-10-2015, αλλά τελικά νομοθετήθηκε στις 27-7-2016, με το άρθρο 61 του ν. 4410/2016! Το εννεάμηνο αυτό διάστημα όλες αυτές οι υποθέσεις παρέμεναν ανέλεγκτες («παγωμένες») στο ΣΔΟΕ! Η διαδικασία μεταφοράς, ταξινόμησης και προτεραιοποίησης για έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων έπρεπε ήδη από τις αρχές του 2016 να είχε ολοκληρωθεί.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 61 του ν. 4410/2016 που ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου 2016, με καθυστέρηση 9 μηνών, καθορίστηκε επιτέλους η διαδικασία καταγραφής και μεταφοράς των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στην τότε ΓΓΔΕ και ορίστηκε ότι η διαδικασία μεταφοράς των 36.000 υποθέσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε 2 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου εκείνου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή μέχρι τις 3-10-2016.

Τελικά φθάσαμε στο τέλος Ιουλίου του 2017, άλλους 10 μήνες μετά, κι όπως αποκαλύπτεται δεν είχε καν ξεκινήσει η μεταφορά των υποθέσεων, κατά παράβαση του άρθρου 61 του ν. 4410/2016! Το απίστευτο αυτό γεγονός προκύπτει από μια απόφαση που εξέδωσε στις 25 Ιουλίου 2017 η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου. Η απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι μόλις τώρα ξεκινά η μεταφορά 15.004 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ!

Ειδικότερα, η απόφαση της κας Παπανάτσιου προβλέπει ότι μεταφέρονται 15.004 υποθέσεις από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καταγεγραμμένες "σε προσαρτώμενο κρυπτογραφημένο και προσυπογεγραμμένο ηλεκτρονικό μαγνητικό μέσο (CD), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 61 του ν. 4410/2016."!

H πρωτοφανής καθυστέρηση στις διαδικασίες καταγραφής, μεταφοράς και συνέχισης των ελέγχων σε 36.000 εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν μείνει αμανάτι στο ΣΔΟΕ θέτει σε κίνδυνο τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς είναι πολύ πιθανό οι περισσότερες εκ των υποθέσεων αυτών να παραγραφούν, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει για να διαχωριστούν, προτεραιοποιηθούν, κατανεμηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ελεγχθούν δεν επαρκεί, δεδομένου μάλιστα ότι οι τριετείς παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων που νομοθετήθηκαν με το ν. 4410/2016 έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.
Δημοσίευση: Αυγούστου 08, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Λιμνάζουν» στο ΣΔΟΕ 36.000 εκκρεμείς υποθέσεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator