«Καταιγίδα» από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούνιο

0Καταιγισμός αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: μέσα σε ένα μήνα 20.954 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Εφορίες υπερέβησαν τα 95,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αφού μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έμειναν απλήρωτα άλλα 5,47 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο!

Γιώργος Παλαιτσάκης

Περίπου 1000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου επέβαλλαν οι Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης τον περασμένο Ιούνιο στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 20.954 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.), σε βάρος ισαρίθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Ιουνίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 998 κατασχέσεις!

Συνολικά, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 951.114 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 930.160 στο τέλος Μαϊου 2017. Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο - από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Ιουλίου - του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί συνολικά 112.058 κατασχέσεις σε βάρος ισαρίθμων οφειλετών, ενώ μόνο τον Ιούνιο οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 20.954, όπως προαναφέραμε.

Πάντως, το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία καθώς το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε στα 5,475 δισ. ευρώ,. Συγκεκριμένα, τον μεν Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα άλλα 989 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο τα "φέσια" στην Εφορία έφθασαν τα 658 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο προστέθηκαν άλλα 754 εκατ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη, τον Μάιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα επιπλέον 717 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο άλλα 727 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) να υπερβεί τα 95,6 δισ. ευρώ ή το 53,4% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα μέχρι το τέλος του 2016 είχε διαμορφωθεί σε 90,168 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2017. Μαζί με τα νέα χρέη ύψους 5,475 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα έφθασε τα 95,643 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 95,186 δισ. ευρώ στο τέλος Μαϊου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανερχόταν σε 3.805.423 στο τέλος Ιουνίου 2017.
Δημοσίευση: Αυγούστου 08, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Καταιγίδα» από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούνιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator