Γ. ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ: O TEMPORA O MORES

0


Στην πρόσφατη συνάντηση των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών εκφράστηκε η άποψη μέσα από το ψήφισμα τους, μεταξύ των άλλων, για την αναβίωση του θεσμού του Νομάρχη στα πλαίσια των συζητούμενων αλλαγών του «Καλλικράτη»!

Στην Δημοκρατία κάθε άποψη είναι σεβαστή αρκεί να διαθέτει επαρκή τεκμηρίωση και να μην προσβάλλει την κοινή λογική. Ο καυγάς πρόδηλα γίνεται για το «πάπλωμα» βέβαια. Γιατί αν τα ζητήματα του τόπου μας ήταν θέμα τίτλων θα τα είχαμε λύσει όλα προ πολλού.

Ο «Καλλικρατικός θεσμός» αναμφισβήτητα ήταν και είναι μία τομή στα Αυτοδιοικητικά δεδομένα. Όπως κάθε νεοπαγής νόμος έχει τις αδυναμίες του και αυτές εμφανίζονται στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του. Θέλει και απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να κινούνται στον άξονα της ορθής αποκέντρωσης , της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη, της διαφάνειας, του βέλτιστου τοπικού σχεδιασμού για την καλύτερη τοπική ανάπτυξη και της μεγαλύτερης ευελιξίας. Πάνω από όλα όμως θέλει κατοχύρωση των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων. Αν κάτι απουσιάζει σήμερα από τα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων είναι η κατοχυρωμένη συλλογικότητα.

Κόντρα και απέναντι από τις Δημαχροκεντρικές και κυρίως Περιφερειαρχοκεντρικές αντιλήψεις των αιρετών ταγών. Οι συμπεριφορές των Περιφερειαρχών είναι απαράδεκτες. Θεωρούν εαυτούς τοπικούς μονάρχες που μπορούν να λένε ότι θέλουν και να πράττουν όπως νομίζουν.

Οι εκπεφρασμένες θέσεις της ΕΝΠΕ περί μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ακριβώς το απαύγασμα αυτής της νοοτροπίας. Φαντάζονται τη μετατροπή των Περιφερειών της χώρας σε αυτοδύναμα καντόνια και μια χαλαρή κεντρική εξουσία γιατί έτσι την «είδαν» !!! Κάτι σαν φεουδάρχες σύγχρονης κοπής !

Και τόλμησαν αυτό να το προτείνουν στην Επιτροπή που συστάθηκε για να μελετήσει τις αλλαγές του «Καλλικράτη».

Επί πλέον δε για να «καθαρίσουν» και το τοπίο από τους ενοχλητικούς χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες πρότειναν την κατάργηση τους και στη θέση τους να τοποθετηθούν Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες μετακλητοί ανά πάσα στιγμή από το «αφεντικό» τους !

«Πλεόνασμα» Δημοκρατικής συμπεριφοράς και ευαισθησίας ! Πόση αλαζονεία και πόση ματαιοδοξία αναρωτιέται κανείς !

Και το απίθανο βέβαια είναι στη συνέχεια ότι η Επιτροπή έκανε δεκτή αυτή τη θέση! Τη θέση της κατά παραχώρηση Δημοκρατίας! Για να μην στενοχωρηθεί η ΕΝΠΕ !

Οι θιγμένοι Αντιπεριφερειάρχες από την άλλη πλευρά και σε μια περίοδο « προσφορών και αντιπροσφορών» τη βγήκαν με κόκκινο στους πολιτικούς προϊσταμένους τους στους Περιφερειάρχες, ασκώντας το κληρονομικό τους δικαίωμα γιατί φαντάζονται τους εαυτούς τους ισόβιους και αυτοί, προτείνοντας την αναβίωση του θεσμού των Νομαρχών !

Ο tempora o mores που θα έλεγε και ο Κικέρωνας!

Οι ιριδισμοί της εξουσίας και οι παραμορφωτικοί φακοί των προσωπικών απωθημένων !

Αυτοάνοσο νόσημα όλων εκείνων που επιμένουν να κοιτάζουν τον κόσμο πίσω από φιμέ τζάμια ! Πρόβλημα τους !

Αν κάτι πρέπει να αλλάξει στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς είναι η ενίσχυση, τώρα που «γυρίζει», των Δημοκρατικών Διαδικασιών και η Δημοκρατική λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων. Όταν μέλη της πλειοψηφίας θα μπορούν να καταψηφίζουν τις εισηγήσεις χωρίς φοβικά και ενοχικά σύνδρομα μη και τους τραβήξει το αυτί ο πολιτικός τους «ηγέτης» .

Και ακόμη όταν μέλη των μειοψηφιών επίσης θα μπορούν να υπερψηφίζουν προτάσεις της πλεοψηφίας και όχι απλά να καταγράφεται η θέση τους στα πρακτικά, τότε και μόνον τότε θα έχουν επιτύχει οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί !

Πεδίον δόξης λαμπρόν για αυτούς που θα προτείνουν τις κρίσιμες αλλαγές αλλά και για αυτούς που θα κληθούν με την νέα Λαϊκή ετυμηγορία να τις εφαρμόσουν !!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Δημοσίευση: Ιουλίου 21, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γ. ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ: O TEMPORA O MORES"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator