Μη αντιστρέψιμη πορεία

0Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Η είδηση πριν από δέκα μέρες δεν έτυχε της προσοχής που άξιζε : Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ της γνωστής DIA θεωρεί δεδομένη , προεξοφλεί την Ανεξαρτησία των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και υπογραμμίζει όρτι το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν αλλά πότε.

Το πότε είναι γνωστό καθώς τον Απρίλιο τα κυριώτερα κόμματα και παρατάξεις στην Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα στο Βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της χώρας τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο το ζητούμενο είναι πως οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ θα βρουν μιά φόρμουλα που θα αποτρέψει μιά πολεμική σύγκρουση με τις δυνάμεις της κατά κύριο λόγο Σιιτικής Κεντρικής Κυβέρνησης του Ιράκ στην Βαγδάτη.

Το Βόρειο Ιράκ είναι Ντε Φάκτο Ανεξάρτητο από την Ανοιξη του 1991 την επομένη δηλαδή της ήητας του Ιράκ και του Σαντάμ Χουσείν στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Η Ντε Φάκτο αυτή ανεξαρτησία ενισχύθηκε μετά τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου την Ανοιξη του 2003 που τερματίσθηκε με την ανατροπή του Σαντάμ. Επι πλέον γιά χρόνια κυρίως στην διάρκεια της δεκαετίας του 90 η υπό τον Μπαρζανί Κουρδική Κυβέρνηση στο Αρμπίλ ήταν σταθερός σύμμαχος της Αγκυρας με κοινές επιχειρήσεις των Πεσμεργκά και του Τουρκικού Στρατού κατά των δυνάμεων του ΡΚΚ κοντά στην μεθόριο των δύο χωρών.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η επιτάχυνση της πορείας του Κουρδικού Βορείου Ιράκ προς την Ανεξαρτησία είναι επιλογή των ΗΠΑ και συνδέεται με τις εξελίξεις στην Συρία αλλά και με τις ισορροπίες της Ουάσιγκτον στην Μεσανατολική Σκηνή με την Τουρκία , το Ιράν και την Ρωσία.

Η συμμαχία με τους Κούρδους με αντίτιμο την πλήρη χειραφέτηση τους αρχής γενομένης από το Ιράκ και την Συρία είναι η δεύτερη πλέον μετά την στενή στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Οι Κούρδοι στο Ιράκ και στην Συρία είναι η απάντηση στο πιεστικό για την Ουάσιγκτον ερώτημα πως μπορεί να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος των Τζιχαντιστών στο Ιράκ και στην Συρία χωρίς να ενδυναμωθεί πέραν ενός ορίου η επιρροή της Ρωσίας αλλά και η επικυριαρχία της Τεχεράνης και των Συμμάχων της: Η απάντηση είναι μία με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Κουρδικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στις μάχες για την Μοσούλη και την Ράκα.

Προφανώς δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ντόμινο από μια διακήρυξη Ανεξαρτησίας από την Βαγδάτη του Κουρδικού Βορείου Ιράκ, πρώτα στην Βορειοανατολική Συρία και στην συνέχεια ανάφλεξη άγνωστο σε ποιο βαθμό έντασης στην Νοτιοανατολική Τουρκία με μόνο ζητούμενο πότε θα υπάρξουν παρενέργειες στο Ιρανικό Κουρδιστάν.

Ενα σταδιακά Ενιαίο και Ανεξάρτητο Κουρδιστάν αποδυναμώνει τις όποιες περιφερειακές Ηγεμονικές Φιλοδοξίες τόσο της Τεχεράνης και της Αγκύρας ,όσο και της Βαγδάτης και της Δαμασκού αν ποτέ στο μέλλον ο Αραβικός Εθνικισμός ξαναέβρισκε την δυναμική του.

Υπέρ των συμφερόντων των Κούρδων καταγράφεται και η προσεκτική στάση της Ρωσίας που δεν θέλει να αποξενωθεί από τις διάφορες εκφάνσεις του Κουρδικού Κινήματος με χαρακτηριστικό δείγμα γραφής το γραφείο συνδέσμου που διατηρεί στην Μόσχα τα τελευταία χρόνια η Συροκουρδική Οργάνωση ΡΥD .

Επιπλέον η σκληρή σύγκρουση Σουνιτών -Σιιτών εμποδίζει μιά διμερή Αντικουρδική Συμμαχία Τουρκίας-Ιράν με την Τεχεράνη να μην πιέζεται αυτή την στιγμή στο Κουρδικό Μέτωπο στον ίδιο βαθμό που πιέζονται η Αγκυρα , η Δαμασκός και η Βαγδάτη.

Ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν που έβρισκε άδικες τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923 στα νότια σύνορα της Τουρκίας λειτούργησε τελικά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς οι ΗΠΑ πλέον στηρίζουν ανοικτά την δημιουργία Ανεξάρτητου Κουρδιστάν όπως προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών του Ιουλίου του 1920.

Κράτος κλειδί
Ενα σταδιακά Ενιαίο και Ανεξάρτητο Κουρδιστάν αποδυναμώνει τις όποιες περιφερειακές Ηγεμονικές Φιλοδοξίες τόσο της Τεχεράνης και της Αγκύρας ,όσο και της Βαγδάτης και της Δαμασκού αν ποτέ στο μέλλον ο Αραβικός Εθνικισμός ξαναέβρισκε την δυναμική του.

Επικοινωνία με τον συντάκτη kapopoulos@pegasus.gr
Πηγή "Ημερησία"
Δημοσίευση: Ιουνίου 17, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μη αντιστρέψιμη πορεία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator