Μας δανείζουν για να πληρώνουμε τις δόσεις των τόκων

0



Γράφει ο Νίκος Σκουλάς
Επιχειρηματικός Συμβουλος

Αυτή είναι η απλή αλήθεια για το Eurogroup χωρίς αλχημείες, ωραιοποιήσεις και γελοία προπαγάνδα εις βάρος του λαού που υποφέρει.

Μας δίνουν € 8,5 Δισ. Απ’ αυτά € 7,4 πάνε στην πληρωμή του τοκοχρεολυσίου των δανειστών και τα υπόλοιπα σε εκπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Το χρέος διογκώνεται στα € 337,5 δισ., πάνω από 180% του ΑΕΠ. Απολύτως μη βιώσιμο.

Για απομείωση του χρέους καμμία δέσμευση από τους δανειστές πέραν από κάποιες αόριστες αναφορές (δημιουργική ασάφεια). Τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζονται έως το 2022 με την ανέφικτη υποχρέωσή μας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ. Να βγάλουμε δηλαδή «από τη μύγα ξύγκι».

Στην απίθανη περίπτωση που το πετύχουμε αυτό, με τη δέσμευσή μας να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2% για άλλα 20 χρόνια, θα συνεχίσει η υπερφορολόγηση και η μείωση μισθών και συντάξεων των μικρών και αδύνατων για να εισπράττουν οι δανειστές αμείωτους τους τόκους τους όταν ο λαός μας σφαδάζει στη φτώχεια και στη μιζέρια.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΟΦΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Και όμως οι κυβερνητικοί φωστήρες πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους αφού με τη δόση αυτή δεν πτωχεύουμε επί του παρόντος.

Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας προσθέτοντας «την ύβριν» της χυδαιότητας ενώ εμείς, οι πολίτες (τα υποζύγια) «καθεύδομεν ύπνον μακάριον».
Πότε επί τέλους θα ξυπνήσουμε και θα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας;

Γερμανικός Τύπος: «Η τρέλα συνεχίζεται»

Για «μικρή νίκη της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σχολιάζοντας ότι «στην Αθήνα μπορούν να πάρουν μια ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίσουν. Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, ωστόσο για ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξακολουθήσει να ελπίζει».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Spiegel Online εκτιμά ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι ομόλογοί του στο Eurogroup «μπορούν να είναι τουλάχιστον ανακουφισμένοι με το αποτέλεσμα. Μετά από πολύμηνη μάχη συμφώνησαν για την εκταμίευση πρόσθετων δανείων ύψους περίπου 8,5 δις ευρώ. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το εν τω μεταξύ επτάχρονο δράμα γύρω από το ελληνικό χρέος».

Για «σαθρό συμβιβασμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η διαμάχη μεταξύ W. Schaeuble και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απλώς αναβλήθηκε, με τις δυο πλευρές να εξαγοράζουν χρόνο. «(…) Για να γίνει αυτό επιστρατεύθηκε το εξής τέχνασμα: η επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde συναίνεσε σε ένα είδος προληπτικής απόφασης. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μεν ένα πρόγραμμα βοήθειας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο: το Ταμείο θα εκταμιεύσει χρήματα όταν αποφασισθεί η ελάφρυνση χρέους. Ακόμη και τότε όμως θα συμμετέχει με ένα σχετικά μικρό ποσό για ελληνικά δεδομένα. Η διαμάχη για το χρέος παραμένει άλυτη. Το εάν λυθεί ποτέ και εάν το Ταμείο εμβάσει όντως χρήματα παραμένει τελείως ανοιχτό. Για τον Schaeuble όμως φτάνει η δέσμευση αυτή. Τώρα θέλει να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει τη δόση των 8,5 δις ευρώ. Έχει η συμμετοχή του ΔΝΤ τη μορφή που ήθελαν οι γερμανοί βουλευτές; Μάλλον όχι. Παρά ταύτα ο συμβιβασμός αναμένεται να λάβει τις ευλογίες της Κ.Ο. της CDU/CSU. Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κανείς στη χριστιανική ένωση δεν θέλει να βάλει προσκόμματα στον προεκλογικό αγώνα με μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα. Η διαμάχη για το χρέος κάνει διάλειμμα. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Τότε ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Σε εξαιρετικά οξύ τόνο κατά της γερμανικής κυβέρνησης η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι «η τρέλα συνεχίζεται». Όπως σημειώνει σε διαδικτυακό της άρθρο, χθες στο Λουξεμβούργο γράφτηκε άλλο ένα κεφάλαιο στην «ατέλειωτη ιστορία» του ελληνικού ζητήματος. Το κεφάλαιο αυτό, «γράφτηκε υπό την αιγίδα του W. Schaeuble. Στον πρώτο ρόλο, όπως πάντα: η μικρή Ελλάδα. (…) Επτά καταραμένα χρόνια εξελίσσονται ήδη έτσι τα πράγματα, μεταξύ άλλων και επειδή η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει ενόψει κάθε εκλογικής αναμέτρησης να πει στους ανθρώπους στη Γερμανία με ειλικρίνεια ότι μια βιώσιμη λύση της κρίσης θα είχε κάποιο κόστος. Αυτό δεν είναι τραγικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και επιζήμιο για την πίστη στη σκληρά δοκιμαζόμενη Ευρώπη», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Αμβούργου.

Η Welt επισημαίνει: «8,5 δις για την Ελλάδα, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πανηγυρίζουν τη συμφωνία τους για νέα βοήθεια δις προς την Ελλάδα. Οι αμφιβολίες ωστόσο για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της παραμένουν».

Στη συμμετοχή του ΔΝΤ εστιάζει η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζοντας ότι «(…) το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει επί της αρχής στο (…) πρόγραμμα. Για τη Γερμανία αυτό ήταν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση νέων δόσεων. (…) Χωρίς τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουνίου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μας δανείζουν για να πληρώνουμε τις δόσεις των τόκων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator