ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ - Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Θέλετε ελάφρυνση χρέους; Πάρτε νέο δάνειο" !!!

0



Τι αναφέρει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, λίγο πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που θεωρείται το πιο κρίσιμο για το ελληνικό ζήτημα από την αρχή του χρόνου

Τάσος Δασόπουλος

Στην αντεπίθεση μέσω διαρροών έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, με αποκορύφωμα έγγραφο που ήρθε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα και αναφέρει, ότι αν δεν εισπράξει το κέρδος της από την Ελλάδα ως το 2048, είναι σαν να δίνει νέο δάνειο.

Μια παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με την χορήγηση νέου δανείου, που θα κυμαίνονταν από 118 έως και 123 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο του υπουργείου οικονομικών που έφερε στην δημοσιότητα το Reuters και το Bloomberg λιγότερο από 15 ημέρες πριν το Eurogroup του Ιουνίου που αναμένεται, ότι θα είναι το πιο κρίσιμο από την αρχή του χρόνου για την Ελλάδα. Συνεπώς, οι διαρροές από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που δείχνουν πόσο ακριβή είναι η λύση για το ελληνικό χρέος, είναι κάθε άλλο παρά τυχαίες.

Με δεδομένη την κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το κόστος των μέτρων, που θα πρέπει να επωμιστεί η ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ επικεντρώνει σε ένα από τα μέτρα που ζητά ο ESM στα σενάρια τα οποία έχει κάνει και έχει παρουσιάσει από το Eurogroup του Μαΐου: Την παράταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι και το 2048.

«Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018», γράφει επί λέξει το κείμενο στερούμενο όμως κάθε λογικής… αλληλεγγύης.

Τούτο διότι το μέτρο της παράτασης της περιόδου χάριτος δεν συνιστά καμία απώλεια κερδών (διότι περί αυτού πρόκειται) για τον ESM, που είναι ο βασικός δανειστής και φυσικά ούτε να κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Γίνεται δε με το σκεπτικό, ότι για τα έτη από το 2022 μέχρι και το 2048, τα μέλη της Ευρωζώνης που είναι μέτοχοι στον ESM δεν θα εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους την πρόβλεψη από το μέρισμα κερδών του ESM, που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, που έχει εγκριθεί από πέρσι, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.

(Φωτογραφία: AP Images/Geert Vanden Wijngaert)
Δημοσίευση: Ιουνίου 03, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ - Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Θέλετε ελάφρυνση χρέους; Πάρτε νέο δάνειο" !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator