Πωλούνται ακίνητα με 100 ευρώ το τετραγωνικό

0



Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πωλούνται ακίνητα με 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Από τα συμβόλαια πώλησης ακινήτων για το 2017, προκύπτει ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να πωλούν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Και αυτό συμβαίνει καθώς η οικονομική κρίση τους αναγκάζει να «σκοτώνουν» τις περιουσίες τους.
Οι τιμές των ακινήτων όπως προκύπτουν από τα συμβόλαια έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός όμως από το γεγονός ότι τα ακίνητα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές προκύπτουν και οι τεράστιες διαφορές με τις αντικειμενικές αξίες. Ένα ακίνητο που πωλείται 15.000 ευρώ έχει αντικειμενική 75.000 ευρώ. Οι φόροι όμως πληρώνονται επί της αντικειμενικής αξίας που είναι πλασματική και συνεχίζει να υφίσταται εξαιτίας της ανάγκης του κράτους να εισπράξει έσοδα.

Πλέον τα ακίνητα δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια στους ιδιοκτήτες όπως το παρελθόν. Εκποιούνται έναντι πινακίου φακής προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Να πληρώσουν τους φόρους τους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων των συμβολαίων το καταβληθέν τίμημα είναι έως και έξι φορές κάτω από την αντικειμενική του αξία.

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται από τα συμβόλαια είναι ότι το μαύρο χρήμα ζει και βασιλεύει. Παρά πολλές μεταβιβάσεις έχουν γίνει με μαύρο χρήμα όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κ.λ.π.) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις». Η εφαρμογή όπως τονίζεται έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά:

1. Στον Δήμο Αθηναίων πωλήθηκε ακίνητο 45 τετραγωνικών μέτρων 2 ορόφου κατασκευής του 1970 στην τιμή των 6.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στα 65,250 ευρώ. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 133 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

2. Στο Μοσχάτο πωλήθηκε ακίνητο 90 τετραγωνικών μέτρων 3 ορόφου στην τιμή των 25.000 ευρώ ή διαφορετικά 277 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 99.000 ευρώ.

3. Στη Γλυφάδα ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτο ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 104.500 ευρώ. ή διαφορετικά 776 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 221.958 ευρώ.

4.1. Στην Περιοχή του Ζωγράφου πωλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου κατασκευής του 1989 στην τιμή των 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στα 145.000 ευρώ. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή.

Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία».
Δημοσίευση: Ιουνίου 25, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πωλούνται ακίνητα με 100 ευρώ το τετραγωνικό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator