Κλονίζεται το «success story»… του Αλέξη Τσίπρα

0



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μια κίνηση ήταν αρκετή για να προκληθεί προβληματισμός και «παγωμάρα» στο Μέγαρο Μαξίμου, ταρακουνώντας ουσιαστικά το success story που επιδιώκει να στήσει η κυβέρνηση. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να  επιστραφεί άμεσα στους πολίτες μέρος των αχρείαστων βαρών που επιβλήθηκαν στους Έλληνες,αιφνιδίασε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καθόρισε την πολιτική ατζέντα των ημερών.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Κυβέρνηση αν θέλει να ανακουφίσει στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό, να υιοθετήσει – τώρα και όχι το 2019 – μια σειρά από μέτρα που θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία τμήματος του υπέρμετρου και αχρείαστου πλεονάσματος.

Κύκλοι της Πειραιώς έλεγαν με νόημα ότι: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αμηχανία στην Κυβέρνηση η οποία έχει πλέον εγκλωβιστεί στα ψέματά της. Το “success story” που πάνε να χτίσουν, καταρρέει εν τη γενέσει του, μέσα από τα στοιχεία και την πραγματικότητα και αυτό που ξεδιπλώνεται είναι το ψέμα και η υποκρισία της πιο αναξιόπιστης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από φέτος. Κόστος 530.000.000 ευρώ

- Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000 ευρώ

- Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κόστος 100.000.000 ευρώ

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Κόστος 55.000.000 ευρώ.

 Σύνολο: 865.000.000 ευρώ, ήτοι το 0,5% του Α.Ε.Π. του 2017.

 Η άρνηση της Κυβέρνησης έδειξε την αμηχανία της και ουσιαστικά παραδέχεται την αποτυχία και την υποκρισία της. Η απάντηση μάλιστα του Υπουργείου Οικονομικών , όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη, ομολογεί ουσιαστικά τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι τα 6 δισ. περισσότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που είχαν ζητηθεί, δεν μπορούν να επιστραφούν. Φόρτωσαν άρα τους Έλληνες με πρόσθετους φόρους, διέλυσαν την πραγματική οικονομία, υπονόμευσαν τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης υπήρχαν με την υπέρμετρη λιτότητα και για όλα αυτά δεν μπορεί να δοθεί καμία ελάφρυνση.

 Δεύτερον, παρά τα μέτρα ύψους 2,7 δισ. που επιβλήθηκαν στους πολίτες από την 1/1/2017, ότι ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017 δεν είναι δεδομένος.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει ελαφρύνσεις 0,5% του Α.Ε.Π., όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο στόχος είναι 1,75%, τότε είναι εντελώς ανέφικτο να υποστηρίζει κάποιος ότι θα εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 2% του Α.Ε.Π. με στόχο πλεονάσματος 3,5%.

Τρίτον, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, είναι προσωρινό, μη-επαναλαμβανόμενο. Ομολογούν έτσι ότι για αυτό το λόγο επιβλήθηκαν τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλό πλεόνασμα 3,5% για το οποίο έχουν δεσμεύσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Κάτι που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι τα δήθεν αντίμετρα (που θα εφαρμοστούν πλήρως μόνο αν επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%) είναι ο «φερετζές» του νέου πακέτου μέτρων σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές η  Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει αυτή την «κοροϊδία» και για αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα. Αυτή άλλωστε θα είναι η θέση που θα διατυπώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με γαλάζιους επιτελείς, η Πειραιώς θα επιδιώξει να στείλει το μήνυμα ότι διαφέρει σε απόλυτο βαθμό από την κυβέρνηση , σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση του μνημονίου, τονίζοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Η ΝΔ θέλει να δώσει αέρα αισιοδοξίας και προοπτικής, μια και σε αντίθετη περίπτωση θα «τσουβαλιαστεί» μαζί με την κυβέρνηση στην συνείδηση των πολιτών. «Η κολοβή αλεπού, όλες κολοβές τις βλέπει. Η αποτυχημένη Κυβέρνηση ρωτά: Οι άλλοι θα τα έκαναν καλύτερα; Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα ή τα Μνημόνια είναι μονόδρομος;» λένε στην ΝΔ που καρφώνουν την κυβέρνηση  για τη στάση που τηρεί, αφού επιθυμεί την ισοπέδωση.
Δημοσίευση: Μαΐου 09, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κλονίζεται το «success story»… του Αλέξη Τσίπρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator