Όλα τα media στον Ιβάν Σαββίδη - Ιδού ο βαρόνος έρχεται...

0Ο κύβος ερρίφθη, το εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα περνά στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και στα media αρχίζει ένας νέος κύκλος διεργασιών, που θα επιφέρουν αναδιάταξη δυνάμεων στον κλάδο, θα προκαλέσουν επιχειρηματικούς πολέμους-αντιπαραθέσεις και θα έχουν αναπόφευκτα πολλαπλές παρενέργειες σε πολιτικό επίπεδο.

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών, οι οποίες μετά από πολλές διαπραγματεύσεις συναίνεσαν στο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, «θυσιάζοντας» το 30-35% των απαιτήσεων τους για να διασφαλίσουν το υπόλοιπο.

Το deal έκλεισε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί με υπογραφή συμβάσεων μετά την ψήφιση του νόμου που θα απαλλάσσει ευθυνών τα τραπεζικά στελέχη τα οποία θα υπογράψουν διαγραφές/κουρέματα και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Την ώρα λοιπόν που ο ΔΟΛ περιμένει την «ληξιαρχική πράξη θανάτου» και οι εφημερίδες του βγαίνουν στο σφυρί, το άλλο μεγάλο συγκρότημα media που εξέφραζε τον «μεσαίο πολιτικό χώρο» γυρίζει σελίδα, γίνεται βιώσιμο και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στις πολιτικές εξελίξεις.

Έχοντας στο οπλοστάσιο του το «Έθνος», την οικονομική εφημερίδα «Ημερησία», την αθλητική «Goal News», δεκάδες περιοδικά και το πακέτο σχετικής πλειοψηφίας του Mega Channel, ο ομογενής επιχειρηματίας γίνεται η νέα ανερχόμενη δύναμη στα media, αποκτώντας τεράστια επιρροή.

Η αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος στον «Πήγασο» θα συνδυασθεί με εισφορά νέων κεφαλαίων, αναδιάρθρωση και κούρεμα δανείων και μεταβίβαση ακινήτων της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες.

Να λυθούν τα χέρια των τραπεζιτών

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν πήρε από τις τράπεζες το κούρεμα που ζητούσε –θα είναι τελικά μικρότερο. Όμως οι συνολικοί όροι του deal θεωρούνται συμφέροντες και θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει με καλές προοπτικές την προσπάθεια...αναστήλωσης του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού συγκροτήματος media.

Αυτό που μένει τώρα για να μεταβιβασθούν οι μετοχές του «Πήγασου», είναι η επισημοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες και η υπογραφή των σχετικών εγγράφων. Πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του νόμου που θα απαλλάσσει ευθυνών τους τραπεζίτες για διαγραφές-κουρέματα και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η διάταξη αυτή είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Θα ψηφισθεί λοιπόν οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο 15ήμερο, δίνοντας πράσινο φως στις τράπεζες για την υπογραφή των συμφωνιών με την οικογένεια Μπόμπολα, τον «Πήγασο» και τον όμιλο Σαββίδη.

Το αρχικό σχέδιο...

Όπως είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr σε δημοσίευμα της 26ης Απριλίου, το αρχικό σχέδιο που ετέθη υπόψη των πιστωτριών τραπεζών, προβλέπει ότι η οικογένεια Μπόμπολα θα μεταβιβάσει (έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος) το 51% στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος θα εισφέρει επιπλέον περί τα 25 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα θα γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες θα «κουρευτούν» κατά 90-100 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και κούρεμα δανείων της εκτυπωτικής εταιρείας «Ιρις», στην οποία ο «Πήγασος» συμμετέχει με 50% (το υπόλοιπο 50% κατέχει ο ΔΟΛ).

Οι τραπεζίτες δεν συναινούσαν σε τόσο μεγάλο κούρεμα, φοβούμενοι ότι θα προκαλούσε κύμα σκανδαλολογίας και αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα.

Η τελική συμφωνία...

Συμβιβαστική λύση βρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, του Φώτη Μπόμπολα και του Αρτούρ Νταβιτιάν, οικονομικού συμβούλου και στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη.

Η μείωση των υποχρεώσεων του «Πήγασου» κατά 100 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο Σαββίδης, θα επιτευχθεί με κούρεμα κατά 70 εκατ. ευρώ και με μεταβίβαση των ακινήτων του «Πήγασου» στις τράπεζες, προς συμψηφισμό οφειλών της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον «Πήγασο» θα μείνει ως μέτοχος η οικογένεια Μπόμπολα και με ποιό ποσοστό.

Η αρχική συμφωνία με Σαββίδη προέβλεπε ότι θα διατηρούσε 40 με 42%. Όμως οι πιστώτριες τράπεζες δεν συμφωνούσαν.

Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, συμφωνήθηκε τελικά να διατηρήσει περίπου 25% και να εκπροσωπείται στο ΔΣ τουλάχιστον έως ότου πραγματοποιηθεί η επόμενη (δεύτερη) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος του έτους.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα εισφέρει άμεσα στον «Πήγασο» περίπου 25 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, προς ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητας του, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εκδοτικές δραστηριότητες.

Η προοπτική για το Mega Channel

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου το φθινόπωρο, όταν θα τεθεί θέμα διάσωσης-εξυγίανσης του Mega Channel. Ο Ιβάν Σαββίδης – που θα ελέγχει μέσω «Πήγασου» το 34% του καναλιού - δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί.

Αλλωστε, μέχρι τότε μπορεί να έχει συγκεντρώσει πλειοψηφικό ποσοστό (59%), αγοράζοντας το 25% που θα πουλήσει ο εκκαθαριστής του ΔΟΛ…

Sofokleousin.gr
Δημοσίευση: Μαΐου 08, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όλα τα media στον Ιβάν Σαββίδη - Ιδού ο βαρόνος έρχεται..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator