Mας έκανε «ρεζίλι» στο ΜΙΤ ο Αλογοσκούφης! Η… βαθυστόχαστη απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

0Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την εκδήλωση του «Κύκλου των Ελλήνων Ακαδημαϊκών» της Βοστώνης που έγινε στις 4/5 σε αμφιθέατρο του ΜΙΤ.

Ειδικότερα, όπως γράφει o Mιχάλης Μπλέτσας στην Athensvoice, εκτός του νυν κατόχου της έδρας Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Tufts κ. Αλογοσκούφη, μίλησαν οι Ricardo Hausmann, καθηγητής στη σχολή δημόσιας διοίκησης του Harvard και Daron Acemoglu, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο MIT και συγγραφέας (μαζί με τον James Robinson του Harvard) του σημαντικού «Why Nations Fail».

Το κοινό τούς ρωτάει τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Ο Hausmann απαντάει: Να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό της και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Η διασπορά της να βοηθήσει στη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων στο εξωτερικό.

Ο Acemoglu: να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της, να τους κάνει πιο συμμετοχικούς έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η δημιουργία πλούτου αλλά και πιο δίκαια η κατανομή του.

Ο Αλογοσκούφης: Να αλλάξει πολιτική η Γερμανία.

Οι αρχικές εισηγήσεις περιστράφηκαν γύρω από την κύρια ακαδημαϊκή θεματολογία των ομιλητών. Ο Hausmann μίλησε για τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού ως βασικού «DNA» της οικονομικής ανάπτυξης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγάλα αναπτυξιακά βήματα αν το ανθρώπινο δυναμικό της επικεντρωθεί σε πιο παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διογκούμενη λόγω κρίσης διασπορά  σαν αρωγό στη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων αλλά και σαν φορέα ανανέωσης του “DNA” των δεξιοτήτων. Ο Daron Acemoglu έμεινε κοντά στην βασική θεωρία του “Why Nations Fail”, και μίλησε για την ποιότητα των θεσμών και την ανάγκη να είναι αυτοί «συμμετοχικοί», να μην αποκλείουν δηλαδή ομάδες ανθρώπων από τη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας από τον εμφύλιο και μετά, απέδωσε τη σημερινή οικονομική κρίση της Ελλάδας σε αυτό δείχνοντας μάλιστα και μια διαφάνεια που έδειχνε το κρατικό χρέος της Ελλάδας σταθερό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Hausmann υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σαφώς πιο αντιμετωπίσιμο από αυτό της πατρίδας του, γιατί και το χρέος είναι διαχειρίσιμο λόγω των προνομιακών επιτοκίων που εξασφάλισαν για την Ελλάδα τα μνημόνια αλλά και γιατί η Ελλάδα βασίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της και όχι σε κάποιο φυσικό πόρο. Επισήμανε δε την έλλειψη μιας εθνικής αφήγησης για το μέλλον σαν κύρια αιτία της σημερινής τελμάτωσης και της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής τάξης.

Σε ερώτηση του ακροατηρίου για το τι θα έκανε διαφορετικά αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε: «Ήταν λάθος που μπήκαμε στο Ευρώ» διευκρινίζοντας ότι σαφώς και σήμερα η έξοδος θα ήταν καταστροφική.

Έφυγα από την εκδήλωση πολύ θυμωμένος. Αφενός γιατί τόσα χρόνια μετά, ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει το σθένος να πει κάτι σαν «θα προτιμούσα να είχα ξοδέψει τα φτηνά δανεικά σε επενδύσεις (π.χ. δίκτυο πρόσβασης με οπτική ίνα)  αντί για τη διόγκωση των υποχρεώσεων του δημοσίου τομέα» και θεωρεί λάθος τη συνέχιση του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Κώστα Σημίτη. Αφετέρου γιατί μετά από τόσα χρόνια στην «ελίτ» του δημοσίου βίου, η πρότασή του για την Ελλάδα του αύριο είναι να ελπίζει στην καλή διάθεση της Γερμανίας.

Σε ένα κόσμο που επιταχύνει ρυθμούς και αλλάζει συνεχώς, το να πορεύεσαι χωρίς φιλόδοξους, δύσκολους στόχους, χωρίς όραμα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον τρίτο κόσμο. Το να μη μαθαίνεις από τα λάθη σου δε, εγγυάται ότι απλώς θα τα επαναλάβεις.

Και όταν το μόνο που έχεις να πεις μετά από τόσα χρόνια είναι η αποδόμηση ενός εθνικού στόχου που έθεσαν και υλοποίησαν κάποιοι πριν από σένα, δείχνει πόσο κατώτερος των περιστάσεων ήσουν και παραμένεις…».

Αναδημοσίευση από: Athensvoice.gr
Δημοσίευση: Μαΐου 20, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Mας έκανε «ρεζίλι» στο ΜΙΤ ο Αλογοσκούφης! Η… βαθυστόχαστη απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator