Όλη η Ελλάδα θα πίνει νερό Στυμφαλίας εκτός από... το Κιάτο και όλο το Δήμο Συκιωνίων !!!

0



Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Χρονιά ορόσημο αποτελεί  το 2017 για την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε καθώς συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας από το 1992 οπότε και το πρώτο εργοστάσιο στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων έλαβε άδεια λειτουργίας και ξεκίνησε η εμφιάλωση του νερού «Βίκος» από την ομώνυμη πηγή.

25 εκατ. ευρώ επενδύσεις το 2017

Την πολύ σημαντική αυτή επέτειο η εταιρεία την «γιορτάζει» με  μια ακόμα αποφασιστική επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέων γραμμών εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών, αλλά και νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο κατασκευής πωμάτων και πλαστικών προπλασμάτων φιαλών της PETCOM Plastics.

Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό  και αναλυτικά περιλαμβάνουν την εγκατάσταση επιπλέον γραμμής εμφιάλωσης νερού –με την υπογραφή της γερμανικής Κrones και ανάλογη με αυτές που υπάρχουν στις ΗΠΑ- στο εργοστάσιο της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στην Περίβλεπτο (πρόκειται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία με δυναμικότητα εμφιάλωσης 80.000 φιαλών την ώρα), καθώς και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέα γραμμή παραγωγής αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται συνολικά κατά 15.000 τ. μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών (προπλάσματα φιαλών και πώματα όπως σημειώθηκε) στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Με τις επενδύσεις αυτές, η η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. αγγίζει τα 125 εκατ. συνολικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια των 25 χρόνων πορείας της και πλέον έχει να επιδείξει 28 γραμμές παραγωγής – 11 γραμμές εμφιάλωσης νερού και 17 γραμμές παραγωγής preforms και πωμάτων - 3 εργοστάσια, 2 logistic centers, 4 πηγές και πάνω από 300 εργαζομένους.

Η εξαγορά της NATOYΡΑ

Παράλληλά, όπως ανέφερε ο κ. Πέτρος Σεπετάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. σε συνάντηση με δημοσιογράφους η εταιρεία προχώρησε και σε μια σημαντική εξαγορά. Συγκεκριμένα, σε συμφωνία κατέληξαν οι συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με την ΝΑΤΟΥΡΑ Εμφιαλωτική, στην οποία ανήκουν τα σήματα ΥΑΣ (φυσικό μεταλλικό νερό) και ΙΡΙΣ (επιτραπέζιο νερό). Η Βίκος πλέον διατηρεί το 70% της εταιρείας και μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της (100%). Σύμφωνα με τον κ. Σεπετά, το μερίδιο της ΝΑΤΟΥΡΑ στην αγορά με τα συγκεκριμένα σήματα υπολογίζεται σε περίπου 1,5% -2% αλλά ο βασικός λόγος της εξαγοράς της από την Βίκος εντοπίζεται στην στρατηγική τοποθεσία της στην Νότια Ελλάδα, που θα προσφέρει στην ηπειρωτική εταιρεία χάρη στα μικρότερα μεταφορικά κόστη την δυνατότητα να προσεγγίσει με καλύτερες τιμές τις αγορές της Αττικής και των Νησιών.

Η ιστορία της ΝΑΤΟΥΡΑ Εμφιαλωτική ξεκίνησε το 1969 στο Λουτράκι του Νομού Κορινθίας όπου ξεκίνησε να παράγει αναυψυικτικά και φυσικό μεταλλικό νερό με brand name "Ιris". Το 1987 τα δικαιώματα ιδιοκτησίας άλλαξαν και από το 1992 διέκοψε την παραγωγή αναψυκτικών και επικεντρώθηκε στην εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού "IRIS" απο την τότε φημισμένη πηγή Λουτρακίου. Οι απαιτήσεις ποιότητας, όμως, για τα εμφιαλωμένα νερά οδήγησαν την εταιρεία να απομακρυνθεί απο τον αστικό ιστό του Λουτρακίου και το 2008 να μεταφέρει την δραστηριότητα στο νέο της εμφιαλωτήριο στους Καλιανούς της Στυμφαλίας, όπου εμφιαλώνει  και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό υάς, από την πηγή υας, που βρίσκεται στις πλαγιές της Κυλλήνης. Στις εγκαταστάσεις αυτές, η Βίκος υλοποιεί σήμερα μια επένδυση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας του εμφιαλωτηρίου αλλά και την δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων.

Leader στο νερό, αύξηση 70% στα αναψυκτικά

Με αυτή την κίνηση η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. που διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στα μερίδια αγοράς εμφιαλωμένου νερού από το 2006, κινούμενη περί το 21% και φέτος στο πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφει ανάπτυξη κοντά στο 2% στην εν λόγω κατηγορία,  αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την θέση της στην αγορά.

 Φυσικά, η γενική πορεία ανάπτυξης που διαγράφει η εταιρεία θα πρέπει να πιστωθεί σε σημαντικό βαθμό και στην επιτυχημένη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αγορά των αναψυκτικών τα τελευταία χρόνια.  Ειδικά την τρέχουσα χρονιά το μερίδιο αγοράς στα αναψυκτικά, κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 σημείωσε αλματώδη αύξηση  ιδίως για τη Βίκος Cola (1,8% σε όγκο πωλήσεων τον Απρίλιο).  Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 40% το 2016, ενώ η αύξηση για το 1ο τρίμηνο του 2017 είναι της τάξης του 70%. Χάρη σε αυτές τις επιδόσεις, υπολογίζεται πως το μερίδιο αγοράς (σε όγκο) της Βίκος στην συνολική αγορά αναψυκτικών ανέρχεται κοντά στο 2% όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρείας.

Παράλληλα, η Βίκος δεν φείδεται προσπαθειών να αναπτύξει ακόμη περισσότερο αυτή της την δραστηριότητα υλοποιώντας δυναμικό πλάνο επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών και ανοίγοντας σταθερά νέες αγορές μέσα από καινούριες συνεργασίες.  Επίσης επενδύει και στην καινοτομία και σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε φέτος τη νέα προσθήκη στη γκάμα  των αναψυκτικών της, τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος» με γλυκαντικά από το φυτό στέβια σε γεύσεις cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα ενώ ετοιμάζεται να λανσάρει ανάλογο προιόν και στην αγορά του παγωμένου τσαγιού. Υπενθυμίζεται πως τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος» είναι τα μοναδικά με Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η Βίκος διατηρεί το 25% της ΕΨΑ, το οποίο είχε αγοράσει στο παρελθόν από την Εύρηκα. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συνεργασία, οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο πλευρές ίσως εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο στο μέλλον.

Άνοδος κύκλου εργασιών

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφερθεί πως , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κύκλος εργασιών της Βίκος το 2016 ανέρχεται στα 67.750.000  εκατ ευρώ (και τα κέρδη σε περίπου 13 κατ. ευρώ) σε σύγκριση με €64.231.631,85 το 2015, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2017 τρέχει ήδη με μία αύξηση της τάξης του 10,55% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Σέπετα, η εκτίμηση των ανθρώπων της εταιρείας είναι πως η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το 2016 και όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το κομμάτι των αναψυκτικών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υπολογίζεται πως προσέφερε 5 εκατ. ευρώ τζίρο το 2016 στην Βίκος αλλά για το 2017 εκτιμάται πως η επίδοση αυτή θα διπλασιαστεί και θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται δυναμικά, αντιπροσωπεύοντας το 5% του τζίρου της. Η Βίκος, αυτή την στιγμή,  δραστηριοποιείται σε χώρες όπως οι Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Κορέα, Κύπρο και Αλβανία, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.  Επίσης, το 10% του κύκλου εργασιών της Βίκος υπολογίζεται πως αντιστοιχεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (αναψυκτικά & νερά), που παράγει για μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (Lidl, MyMarket, Σκλαβενίτης κα), με την εταιρεία να κατορθώνει και σε αυτό το επίπεδο να καταγράφει επιτυχημένη πορεία.

Οι επιδόσεις αυτές σε όλα τα επίπεδα καταδεικνύουν αφενός την δυναμική ανάπτυξης της Βίκος αφετέρου τους λόγους που επιβάλλουν στην ουσία το δυναμικό επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί φέτος.  «Οι νέες επενδύσεις έρχονται ως φυσική εξέλιξη και συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα μας, τόσο για το νερό όσο και για τα αναψυκτικά, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με το επενδυτικό μοντέλο που πάντοτε ακολουθεί η Βίκος, δηλαδή τον συστηματικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας για να ανταποκρίνονται στα κορυφαία ποιοτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Πρόκειται για επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια, δίνουν αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργούν θέσεις εργασίας» σχολιάζει ο Πέτρος Σεπετάς.
Δημοσίευση: Μαΐου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όλη η Ελλάδα θα πίνει νερό Στυμφαλίας εκτός από... το Κιάτο και όλο το Δήμο Συκιωνίων !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator