ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ Η "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ"

0Αξιότιμες-οι κυρίες-ιοι,

σας ενημερώνουμε ότι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων η "Τερψιχόρη", θα παρουσιάσει την Δευτέρα 08 Μαίου 2017 και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου Κορίνθου, (Περίανδρος ο Κορίνθιος), ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του - κορινθιακής καταγωγής - αειμνήστου μουσικού Νικολάου Ρέλλια.

Ο Νικόλαος Ρέλλιας γεννήθηκε το 1892 στην Γκούρα Κορινθίας, μετανάστευσε σε ηλικία 14 ετών στην Αμερική, όπου εργάστηκε και σπούδασε κλαρίνο και σαξόφωνο στην περίφημο ωδείο της Νέας Υόρκης με δάσκαλο τον γνωστό Ούγγρο Νικολάι Ζέμπος. Υπήρξε συμφοιτητής του σπουδαίου κλαρινίστα Γιάννη Κυριακάτη. Κατά την παραμονή του στην Αμερική, συνεργάστηκε με την ξακουστές Ελληνίδες τραγουδίστριες Μαρίκα Παπαγκίκα, Κούλα Αντωνοπούλου, Αμαλία Βάκα κ.α., ηχογραφώντας σε δίσκους γραμμοφώνου πολλά τραγούδια τους.

Επιστρέφοντας το 1925 στην Ελλάδα, συνέχισε να γράφει τραγούδια και να παίζει μουσική σε γιορτές και πανηγύρια, συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής (Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Γιώργο Παπασιδέρη, Δημήτρη Αραπάκη κ.α.).

Με τις συνθέσεις του, ύμνησε την ελληνική φύση, τον έρωτα, την ξενητιά, τον ανθρώπινο μόχθο για επιβίωση.

Επίσης ύμνησε την ιδιαίτερή του πατρίδα την Φενεό, την Στυμφαλία, τα Τρίκαλα, την Βόχα, το Λουτράκι, και όλη την Κορινθία, γράφοντας την περίφημη «Βοχαϊτοπούλα», την «Τρικαλινιά μου πέρδικα", «στης Ζήρειας τις ραχούλες», την «Ζευγολατιώτισσα», το «Βραχάτι και Ζευγολατιό», την «Μαρία Λουτρακιώτισα» και άλλα πολλά.

Ο Νικόλαος Ρέλλιας είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του μουσικού σήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ( ο γνωστός Τσοπανάκος -1938), συμμετέχοντας στην επιτροπή αξιολόγησης με την ιδιότητα του διευθυντή δημοτικής μουσικής του ΕΙΡ. Το σήμα του "Τσοπανάκου" παίζεται από την ΕΡΤ μέχρι και σήμερα.

Το 1950 κατέθεσε μουσικές του συνθέσεις και ενεγράφη στην Λαογραφική Εστία της Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταπολεμικά, συνεργάστηκε με την Γιώτα Λύδια, την Πόλυ Πάνου, τον Κώστα Καπλάνη κ.α

Επέστρεψε στην Αμερική το 1957 και συνέχισε τις εμφανίσεις του μέχρι το 1959, όπου και επέστρεψε και πάλι στην πατρίδα, συνεχίζοντας να συνθέτει τραγούδια.

Πέθανε το 1969 και ετάφη στην Κόρινθο.

Ο Νικόλαος Ρέλλιας υπήρξε ένας από τους ελάχιστους σπουδαγμένους μουσικούς της προπολεμικής Ελλάδας.

Το ιδιαίτερο παίξιμό του στο κλαρίνο, δημιούργησε την γνωστή σχολή "αλά Ρέλλια".

Η ορχήστρα που έχει προσκληθεί να παίξει μουσική και να τραγουδήσει, τιμώντας την μνήμη του Νικολάου Ρέλλια, απαρτίζεται από του κάτωθι σπουδαίους μουσικούς:

Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο,

Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος κλαρίνο,

Κλέαρχος Κορκόβελος κύμβαλο,

Σταυρούλα Βλασσοπούλου τσέλο,

Κώστας Φιλιππίδης λαούτο,

Παναγιώτης Λάλεζας τραγούδι,

Γιάννης Νιάρχος τραγούδι.

Αξιότιμες-οι κυρίες-ιοι,

με την παρούσα επιστολή μας, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την παράσταση μνήμης και τιμής του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορινθίων η "Τερψιχόρη" αφιερωμένη στον Κορίνθιο μουσικό Νικόλαο Ρέλλια.

Με εκτίμηση.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορινθίων η "Τερψιχόρη"

Μαρία Κυζιρίδου-Πούρου
Πρόεδρος
επικ: 6972907050
www.terpsichore.org.gr
info@terpsichore.org.gr
Δημοσίευση: Μαΐου 07, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ Η "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator