Έρχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων - Στόχος κοσμήματα, μετοχές και αμοιβαία

0



Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με κατασχέσεις όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε με τους πιστωτές της χώρας. Αφήνοντας στην άκρη τις βαρύγδουπες δηλώσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου προχωρά σε κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως τα repos και τα ομόλογα.

Το περιβόητο περιουσιολόγιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή πιθανόν από το 2020, ενώ
Το άλλο περιβόητο σύστημα ελέγχου της διακίνησης και όχι μόνο των καυσίμων θα χρησιμοποιηθεί όπως όλα δείχνουν από το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 95 δις. ευρώ στην εφορία. Ηδη για περίπου 900.000 χιλιάδες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων που λαμβάνουν. Μέχρι το τέλος του έτους οι κατασχέσεις θα επεκταθούν σε ακόμα 1,6 εκατ. οφειλέτες του δημοσίου.

Αντί πάταξη της φοροδιαφυγής, επιβολή φόρων και κατασχέσεις στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Σε πρώτη φάση και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα βγουν στο σφυρί 27 ακίνητα φορολογούμενων που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους, ενώ σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει(περί τα τέλη του έτους) το άνοιγμα θυρίδων προκειμένου να κατασχεθούν τα υπάρχοντα των φορολογούμενων όπως πολύτιμοι λίθοι και ενδεχομένως μετρητά.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί μέχρι το τέλος του μήνα και τον Ιούνιο, 27 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και ακόμη 690 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες.

Για την επίτευξη των στόχων:

1. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο εντός μηνός από τη ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων για την επέκταση των e-κατασχετηριών σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.

2. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων όπως της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ και το πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου, στοχεύοντας στον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί στενό «μαρκάρισμα» και έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.

3. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ανύπαρκτα και «μαϊμού» ΑΦΜ και εξαφανισμένοι έμποροι. Τουλάχιστον 45 ΑΦΜ φυσικών προσώπων θα απενεργοποιηθούν καθώς συνδέονται με εξαφανισμένους εμπόρους, θα ενταθούν οι διαδικασίες για τον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων εμπόρων ώστε να συνολικά διαφυγόντα κέρδη που εντοπίζονται να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

4. Μέχρι το τέλος του έτους θα προσδιοριστεί διαδικασία εντοπισμού των υπόχρεων σε υποβολή Ε9 (στοιχεία ακινήτων) με χρήση κατάλληλων κριτηρίων. Στον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βοηθήσει η πρόσβαση που θα αποκτήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου όπου θα αντλούνται πληροφορίες για τις ιδιοκτησίες.
Δημοσίευση: Μαΐου 22, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Έρχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων - Στόχος κοσμήματα, μετοχές και αμοιβαία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator