Η σκοτεινή τρύπα της κυβερνητικής ενημέρωσης

0



Του Γιάννη Σιδέρη

Λαλίστατο το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για τα θέματα ήσσονος πολιτικής σημασίας, ενίοτε και παραπολιτικής υφής. Βρίσκεται πάντα πανέτοιμο με το πληκτρολόγιο... παρά πόδα, για να κατακεραυνώσει με non paper την παραμικρή κίνηση, έκφραση, ερμηνεία ή παρερμηνεία των δηλώσεων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των θέσεων του κόμματος. Έτσι τροφοδοτεί με «επιχειρήματα» τη φίλα προσκείμενη δημοσιογραφία και την κατευθυνόμενη παραδημοσιογραφία.

Ωστόσο για τα ουσιώδη καυτά ζητήματα που καθορίζουν τη διεθνή θέση της χώρας, εμπεριέχουν γεωπολιτικούς  κινδύνους ή ευκαιρίες, τσιμουδιά!

Το μεσημέρι το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έστειλε ένα τυπικό mail, όπου σε τέσσερις ξερές γραμμές μας ενημέρωνε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες  προκειμένου να συμμετάσχει  στη  σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν όλη και όλη η πληροφόρηση, επίσημη και ανεπίσημη, όταν λίγο πριν είχε «εκδώσει» non paper για να κατακεραυνώσει  τα ελληνικά ΜΜΕ, με δανεικές αυστριακές εξυπνάδες του στυλ «Η κατάσταση με τα ΜΜΕ στη χώρα μας δεν είναι σοβαρή είναι όμως κρίσιμη».

Αυτό μήπως δικαιολογήσει τα ήξεις αφήξεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το χρέος όπου το πρωί δήλωνε για την έξοδο στις αγορές, «μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Schaeuble και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον μια καλύτερη λύση…». Το ίδιο βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ξαναζήτησε από τους δανειστές συνολική συμφωνία για καθαρή λύση.

Σιγή ιχθύος την ίδια μέρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι πρόκειται περί πολιτικών θέσεων, που εν τέλει θα γίνουν γνωστές από τα Διεθνή Πρακτορεία και από τις οποίες δεν διακυβεύονται εθνικά μυστικά. Ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση, είτε με επίσημη ανακοίνωση, είτε με non paper, να εξηγήσει για ποιο λόγο ταχθήκαμε υπέρ του να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο κατά του ISIS. Η απόφαση εγκρίθηκε χθες σε επίπεδο πρεσβευτών και σήμερα θα επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών.

Μια τέτοια κίνηση στοχοποιεί και τη χώρα μας στη μήνιν των ισλαμοφασιστών τρομοκρατών. Ενδεχομένως να έπρεπε ή να μη μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Δεν αναφερόμαστε επί της ουσίας στο θέμα, γράψαμε επί αυτού πριν ελάχιστες μέρες, αλλά στην επικοινωνιακή διαχείρισή του, που αγγίζει τα όρια της μυστικής διπλωματίας.

Όπως επίσης - παράδειγμα - δεν άπτεται εθνικών μυστικών (που να υπονομεύει την εθνική άμυνα) η φημολογούμενη συζήτηση για τη βάση της Σούδας. Ως τώρα, αν δεν κάνουμε λάθος, που δεν κάνουμε, η λειτουργία της ανανεωνόταν κάθε έτος με σύμβαση ετήσιας διάρκειας. Τώρα φημολογείται ότι η σύμβαση θα γίνει δεκαετής. Αληθεύει; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο σκεπτικό; Και γιατί παραμένει εν κρυπτώ κάτι που όλα τα κράτη, φίλια και εχθρικά θα γνωρίζουν; Μήπως για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλλον δεν θα τα μάθουμε. Τελούμε εν αναμονή του επόμενου  non paper για τον Κυριάκο και τον Άδωνι!
Δημοσίευση: Μαΐου 26, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η σκοτεινή τρύπα της κυβερνητικής ενημέρωσης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator