Βουλιάζει στη δυσαρέσκεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει η ΝΔ

0



Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής", βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ενδιαφέρουσα τόσο για την πολιτική κατεύθυνση της κοινής γνώμης, όσο και για τη σκιαγράφηση των συναισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Δυσαρέσκεια για ΣΥΡΙΖΑ - άνοδος για ΝΔ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση του "Βήματος", η οποία προβλέπει πεντακομματική Βουλή, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 23,5% έναντι 16,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά 7,1 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,6%, το ΚΚΕ 5,9%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Εξάλλου, το 3,9% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το λευκό/άκυρο φτάνει στο 2%, ενώ το 11,6 δηλώνει αναποφάσιστο και ένα 12,5% απαντά πως δεν θα ψηφίσει.

Στο ερώτημα "Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο, αν γίνονταν σήμερα εκλογές;" το 48% λέει "Νέα Δημοκρατία" και το 22% "ΣΥΡΙΖΑ", ενώ το 18,5% απαντά "Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ".

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 31%, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται απόλυτα διχασμένο ως προς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 47% ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 40,5% τάσσεται υπέρ της άμεσης προσφυγής στην κάλπη.

Τέλος, ως προς την πιθανότητα διενέργειας ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με θέμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, το 44% τάσσεται κατά, ενώ το 31,5% δηλώνει πως θέλει ένα δημοψήφισμα.

"Φταίνε οι άλλοι, όχι εμείς"

Από την άλλη, ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης δείχνουν την Ελλάδα σε ακινησία, σε στασιμότητα, ανήμπορη να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν και να προχωρήσει στο μέλλον.

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι (72%), ανήσυχοι (71%), θυμωμένοι (64%) και το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία. Η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τις προσωπικότητες που ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα-social media (26,5%), ακόμη και την τρόικα (19,5%), και ελάχιστα τους πολιτικούς (7,5%).

Μέσα στη συλλογική σύγχυση και στην υποχώρηση του πνεύματος προόδου, αναβιώνουν τα αρχαϊκά στερεότυπα: η Ελλάδα υπήρξε θύμα των μεγάλων δυνάμεων (68%), οι Ευρωπαίοι τήρησαν τιμωρητική στάση (41,5%), δεν άξιζαν στη χώρα επτά χρόνια μνημόνια (56,5%).

Όσο παρατείνεται η μη κανονικότητα γκρεμίζονται ισχυρά κάστρα, όπως το κοινό νόμισμα: Το 45% (ήταν 43% το 2016) των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το υπόλοιπο 52,5% απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η τάση για απόρριψη της ΕΕ είναι βαθύτερη, καθώς το 28% ζητεί την κατάργησή της, με το 69% να διαφωνεί. Αν αυτό συνδυαστεί με τα προηγούμενα δεδομένα, προβάλλει ένα ανησυχητικό αντιευρωπαϊκό ρεύμα χωρίς πειστική εναλλακτική λύση, πλην της ανεπίγνωστης σεναριολογίας για τη δραχμή.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μπορεί η επιστροφή στον εθνικισμό να αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, ωστόσο μέσα από τις παράδοξες απαντήσεις προβάλλει ένα ακόμη χαρακτηριστικό του έθνους: η μετάθεση της ευθύνης στους άλλους.

Δημοσίευση: Απριλίου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Βουλιάζει στη δυσαρέσκεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει η ΝΔ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator