Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
» Tελείωσαν οι περιπέτειες του Γέροντα Παστίτσιου, αλλά οι αναχρονιστικοί νόμοι παραμένουν
Tελείωσαν οι περιπέτειες του Γέροντα Παστίτσιου, αλλά οι αναχρονιστικοί νόμοι παραμένουν
Μάνος Φραγκιουδάκης
Παραγράφηκαν τα «αδικήματα» για τα οποία είχε κατηγορηθεί ο Φίλιππος Λουΐζος, που είχε γίνει γνωστός από την σατιρική σελίδα στο Facebook με το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος».
Η υπόθεση εκδικαζόταν στο Εφετείο σήμερα, 2 Μαρτίου, με τον νόμο 4411/2016 που εξαλείφει το αξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια. Έτσι, δίκη δεν έγινε καθώς τα αδικήματα του «Γέροντα Παστίτσιου» παραγράφηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, σε πρώτο βαθμό, είχε καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για καθύβριση θρησκεύματος.
Ωστόσο, οι αναχρονιστικές διατάξεις των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας και καθύβρισης θρησκεύματος παραμένουν σε ισχύ παρά τις δεσμεύσεις για κατάργησή τους.
Όπως δηλώνει στο Documentonews.gr ο νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Χρήστος Γραμματίδης, που παρέστη ως δικηγόρος του Φίλιππου Λουϊζου. «Ο στόχος της σάτιρας δεν ήταν ο ίδιος ο Γέροντας Παϊσιος. Πλέον η υπόθεση του συγκεκριμένου τελείωσε όμως παρ’ ότι το κράτος δια των αρμοδίων, δηλαδή του πρώην υπουργού κ. Παρασκευόπουλου και του πρώην ΓΓ. Δικαιωμάτων κ. Παπαϊωάννου είχε πει ότι θα καταργήσει τις διατάξεις, δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Έχει γίνει βήμα πίσω και ελπίζω να μη χρειαστεί, όπως με το σύμφωνο συμβίωσης να φτάσουμε στο ΕΔΑ και να καταδικαστεί η Ελλάδα. Ο νομοθέτης το 1950 δεν ήθελε να προστατέψει τον Θεό, σκέφτηκε ότι σε μια χώρα -το 1950- με τις συνθήκες που επικρατούσαν βρίζοντας κάποιος τον Θεό θα προκαλούσε εντάσεις. Σήμερα όμως, η κοινωνία έχει αλλάξει, υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος που προστατεύει από την προσβολή κάποιου λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Άρα τα άρθρα αυτά είναι άνευ ουσίας και στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης, λειτουργώντας αποτρεπτικά για κάποιον που θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο».
Μιλώντας στο Documento τον Ιανουάριο, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, είχε σχολιάσει πως «Η Γενική Γραμματεία έχει υποβάλει εισήγηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, για την κατάργηση των διατάξεων περί βλασφημίας (άρθρα 198 και 199 ΠΚ) και για την ενίσχυση της διάταξης περί διακεκριμένων φθορών (382 ΠΚ) με την προσθήκη σε αυτή των τόπων λατρείας, ώστε οποιαδήποτε φθορά ή βλάβη τόπου ή αντικειμένου λατρείας να θεωρείται διακεκριμένη φθορά». Δημοσίευση: Μαρτίου 03, 2017 - Κατηγορία: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.