Φωτιές και στην Σερβία επιχειρεί να ανάψει ο αλβανικός αλυτρωτισμός

0



Νέες «φωτιές» απειλεί να ανάψει στα Βαλκάνια ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, καθώς μετά τα Σκόπια όπου η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, στο στόχαστρο του αλυτρωτισμού των Τιράνων παραμένει σταθερά η Νότιος Σερβία.

Χθες σε μια πρώτη τέτοια κίνηση με βαθιά συμβολική σημασία, ο αλβανός πρόεδρος Μπουγιαρ Νισάνι πραγματοποίησε μια ιστορική όπως χαρακτηρίσθηκε επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη φορά μετα από σχεδόν εβδομήντα χρόνια που πρόεδρος της Αλβανίας, επισκέπτεται αερβικό έδαφος, στην Νότιο Σερβία που κατοικεί η αλβανική μειονότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αλβανός Προέδρος επισκέφθηκε αποκλειστικά τις δυο πόλεις Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς που η πλειοψηφία είναι Αλβανοί αλλά δεν είχε συνάντηση με εκπροσώπους του σερβικού κράτους, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις και από τα σερβικά πολιτικά κόμματα στο Βελιγράδι.

Η Αλβανία που έχει βάλει «φωτιά» στα Σκόπια, δεν κρύβει τις αλυτρωτικές επιδιώξεις της και στην Νότιο Σερβία και είναι ενδεικτικό ότι η επίσκεψη του κ. Νισάνι πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την λειτουργία στην περιοχή του πρώτου αλβανικού σχολείου. Η πρόσκληση προς τον Αλβανό πρόεδρο προήλθε όχι από το σερβικό κράτος αλλά από τον αλβανόφωνο δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς.

Ο αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τους αλβανούς ηγέτες της περιοχής θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική κατάσταση στην Νότιο Σερβία και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Βελιγραδίου βελτιώνονται και είναι σημαντικό ότι και οι δυο χώρες βρίσκονται σε ευρωπαϊκή τροχιά καθώς το πλαίσιο αυτό βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βουσιτς που θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου προειδοποίησε την Αλβανία να εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχετικά με την διεκδίκηση εδαφών στην Νότιο Σερβία «Δεν φοβόμαστε κανέναν, είμαστε μια ανοικτή χώρα, ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος αλλά η απάντηση μου σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα της χώρας μου, τους προειδοποιώ να μην το πράξουν» δήλωσε ο κ. Βουσιτς.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για ομαλοποίηση των σχέσεων , το θέμα του Κοσόβου παραμένει ανοικτή πληγή, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς η σερβική «μειονότητα» στο Βόρειο Κόσοβο αρνείται να συμβιβαστεί με την μονομερή ντε φάκτο κήρυξη τη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ούτε το Βελιγράδι ούτε η Μόσχα (ούτε και η Ελλάδα).

Η προηγουμένη επίσκεψη αλβανού προέδρου στην Σερβία ήταν από τον κομμουνιστή ηγέτη Εμβερ Χότζα το 1948.

Ν. Μ.
Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Μαρτίου 17, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φωτιές και στην Σερβία επιχειρεί να ανάψει ο αλβανικός αλυτρωτισμός"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator