Γη του Πέλοπα: «Ξεσκονίζουμε» την ιστορία του «γκρίζου γίγαντα» της Ποσειδωνίας – Βαδίζουμε στα χνάρια της ρητίνευσης - BINTEO

0– Μιλά στη «Γη του Πέλοπα», για 1η φορά,ο άνθρωπος που την κατέγραψε το 1983
– Οδοιπορικό στα δάση της χαλεπίου πεύκης της Κορινθίας – Τι λένε στην εκπομπή οι ρητινοσυλλέκτες που επιμένουν να χτυπούν πεύκα

Την ιστορία του 1ου Συνεταιριστικού Ρητινεργοστασίου στα Βαλκάνια, εργοστάσιο που λειτούργησε στην Ποσειδωνία μετά από απόφαση των 9 Ρητινικών Συνεταιρισμών της Κορινθίας, καταγράφουν η εκπομπή «Γη του Πέλοπα» και η Rap Media.
O άνθρωπος που ερεύνησε αυτήν την ιστορία το 1983 με εντολή της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, ο σημερινός Διευθυντής Δασών Κορινθίας κ.Παναγιώτης Καλλίρης , μιλά για 1η φορά τηλεοπτικά για τα όσα τότε ανακάλυψε! Μιλά για την καινοτομία του εργοστασίου, για την αξία του ως συνεταιριστικό, για τα όσα ακολούθησαν με την εκκαθάριση αλλά και για την μη αξιοποίηση του ως Μουσείο Ρετσινιού μοναδικό στον κόσμο.
Παράλληλα «ανοίγει» στην εκπομπή ένα παράθυρο γνώσεων για την ρητίνευση , τον πανάρχαιο αυτό τρόπο διαχείρισης των δασών, τους ρητινοσυλλέκτες και την φθίνουσα πορεία του επαγγέλματος στην Κορινθία αλλά και την διέξοδο που μπορεί ακόμα και σήμερα να δώσει στην οικονομία ένα δάσος χαλεπίου πεύκης.
Η εκπομπή καταγράφει ακόμα μαρτυρίες ρητινοσυλλεκτών, προσπάθειες ανθρώπων που έγιναν για την ενίσχυση και προστασία του επαγγέλματος ενώ παρακολουθεί τη διαδικασία της ρητίνευσης στο δάσος της Σολυγείας και βάζει – έτσι τουλάχιστον ευελπιστεί- ένα μικρό λιθαράκι στην ανάδειξη της ανάγκης οι ρητινοσυλλέκτες να επιστρέψουν στο δάσος! Είναι άλλωστε και οι φύλακες του!

«Κανένας έως σήμερα, πέραν του Ελληνο-γαλλικού καναλιού το 2012, δεν μου έχει ζητήσει ν αναφερθώ στο θέμα της ρητίνευσης, των ρητινοσυλλεκτών της Κορινθίας και του 1ου συνεταιριστικού εργοστασίου στα Βαλκάνια που λειτούργησε στην Ποσειδωνία. Σας τιμά αυτή η επιλογή και σας συγχαίρω» δηλώνει στην αρχή της συνέντευξης του στην Χριστίνα Τσιορωτά, ο Διευθυντής Δασών Κορινθίας κ.Παναγιώτης Καλλίρης και αν μην τι άλλο είναι μια αναφορά που μας τιμά!

Η εκπομπή προβάλλεται τηλεοπτικά από το super tv το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 19:30 το Α’ Μέρος της και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 την ίδια ώρα, το Β Μέρος της.


Δημοσίευση: Μαρτίου 12, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γη του Πέλοπα: «Ξεσκονίζουμε» την ιστορία του «γκρίζου γίγαντα» της Ποσειδωνίας – Βαδίζουμε στα χνάρια της ρητίνευσης - BINTEO"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator