Η Ελλάδα είναι το πιόνι στο παίγνιο του Τραμπ κατά της ευρωζώνης και της Γερμανίας;

0



Την άποψη ότι ο Donald Trump ασπάζεται την θεωρία των παιγνίων και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση ως "δούρειο ίππο" προκειμένου να καταφέρει πλήγμα στην Γερμανία διαλύοντας την ευρωζώνη, εκφράζει ο Lukas Daalder σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η Financieele Dagblad υπό τον τίτλο «Ο Trump παίζει το ‘chicken game’».

Όπως ειδικότερα εξηγεί ο Lukas Daalder, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναγάγει ως «οδηγό πλεύσης» το γνωστό παιγνίδι όπου δύο οδηγοί τρέχουν ο ένας καταπάνω στον άλλον για να δουν ποιος θα δειλιάσει πρώτος και θα στρίψει το τιμόνι ώστε να αποφύγει την ολέθρια μετωπική σύγκρουση. Αντικειμενικός στόχος του Trump είναι κατά τον αρθρογράφο να ‘σκουπίσει’ το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας από πιθανούς ανταγωνιστές ή άλλα εμπόδια που φράσσουν τον δρόμο του προς την ηγεμονία.

Σύμφωνα με τον Lukas Daalder, o ίδιος ο Trump επιβαίνει σε ένα βαριά θωρακισμένο όχημα και ως εκ τούτου η επιλογή όσων κινούνται στο αντίθετο ρεύμα είναι απλή: Είτε θα προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση είτε θα κάνουν μια ‘στραβοτιμονιά’ για να αποφύγουν το μοιραίο. Η ‘στραβοτιμονιά’ όμως θα τις οδηγήσει εκτός παιγνιδιού και στην άκρη του δρόμου, ενώ η βλάβη που θα έχουν υποστεί θα είναι ανεπανόρθωτη. Σημειώνεται πως ο Trump ξεκίνησε την πορεία του με έναν εύκολο στόχο, δηλ. το Μεξικό το οποίο λόγω αντικειμενικής αδυναμίας είναι καταδικασμένο να καταλήξει ‘στραπατσαρισμένο’ στην άκρη του δρόμου.

Επισημαίνεται ότι το επόμενο θύμα θα είναι η Γερμανία την οποία ο Trump έχει αναγάγει ως μείζονα αντίπαλο και για τον λόγο αυτό αποβλέπει στην εξουδετέρωσή της. Εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται λογικό, παρατηρεί ο Lukas Daalder, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος είναι κι αυτό μια θωρακισμένη Mercedes, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση μιας σύγκρουσης μαζί της ούτε ο ίδιος ο Trump θα μείνει αλώβητος.

Στο σημείο αυτό όμως ο Lukas Daalder βάζει στο παιχνίδι την ευρωζώνη, την οποία παρομοιάζει με ένα «ταλαίπωρο και εξαθλιωμένο» ρυμουλκούμενο όχημα (τρέιλερ) που σέρνει πίσω της η Mercedes.

Όπως υποστηρίζει ο Lukas Daalder, «ο Trump δεν θα ήταν Trump εάν δεν είχε "βάλει στο μάτι" τον αδύναμο κρίκο, δηλ. την ευρωζώνη».

Γιατί λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με την Mercedes όταν θα έχει την επιλογή να παγιδεύσει το προπορευόμενο όχημα ‘σαμποτάροντας’ το τρέιλερ ώστε με αυτό τον τρόπο να οδηγήσει το πρώτο (δηλ. την Γερμανία) εκτός πορείας υλοποιώντας τον στρατηγικό του στόχο;

Ο Trump δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, διευκρινίζει. Σήμερα συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει σχετικά με την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μπορεί ο Trump να μην είναι το αφεντικό του ΔΝΤ, υπενθυμίζει, αλλά είναι ο κύριος μέτοχος.

Τι θα κάνει λοιπόν το ΔΝΤ, το οποίο ήδη τρέφει επιφυλάξεις για την συνέχιση του προγράμματος, βλέποντας τον Trump να έρχεται καταπάνω στο τρέιλερ με το θωρακισμένο όχημά του; Το λογικό είναι να κάνει στην άκρη. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, διερωτάται ο αρθρογράφος, ποιος ειλικρινά πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα παράσχει μόνη της την αναγκαία συνδρομή προς την Ελλάδα, τις παραμονές μάλιστα κρίσιμων εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Το συμπέρασμα του Lukas Daalder είναι ότι εάν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, το «εξαθλιωμένο τρέιλερ» (δηλ. η ευρωζώνη), θα ταλαντευτεί επικίνδυνα οδεύοντας προς το μοιραίο.

Πηγή MIgnatiou
Δημοσίευση: Μαρτίου 10, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ελλάδα είναι το πιόνι στο παίγνιο του Τραμπ κατά της ευρωζώνης και της Γερμανίας;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator