Η ατλαντική όψη της Ελλάδας

0Black Hawk στη Θεσσαλονίκη, George H W Bush στα Χανιά

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Μπορεί να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές, θετικές και ελπιδοφόρες ειδήσεις εδώ και πολύ καιρό για την Ελλάδα: είναι τα οκτώ μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk του αμερικανικού στρατού που έφτασαν προχθές στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για επιχείρηση με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ. Τα ελικόπτερα ανήκουν στην 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ και θα αναπτυχθούν στα Βαλκάνια για υποστήριξη επιχειρήσεων στο εν λόγω πλαίσιο.

Η υποδοχή των ελικοπτέρων και των πληρωμάτων τους έγινε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, αξιωματικό με λαμπρές περγαμηνές στο ΝΑΤΟ, στις σημαντικότερες ανώτατες σχολές μετεκπαίδευσης των ΗΠΑ αλλά και εξίσου στις καίριες επιτελικές θέσεις, μονάδες και σχηματισμούς αιχμής που έχει διοικήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Ρ. Πάιατ, ο οποίος όπως και εν προκειμένω, έτσι και σε πλήθος άλλες ευκαιρίες, δεν παύει να τονίζει τη σημασία της χώρας μας και τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, άλλες σημαντικές αμερικανικές μονάδες βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, όπως το υπερσύγχρονο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George H W Bush στα Χανιά και όχι μόνον.

Η πύκνωση της παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο ελληνικό έδαφος, ειδικά σε αυτή την εποχή, κάθε άλλο παρά στερείται σημασίας – το ακριβώς αντίθετο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις στενές στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται παρά μία μόνον, αν και εξαιρετικά σημαντική, διάσταση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ: Όπως όλα δείχνουν, στο επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν εξίσου κρίσιμα γεγονότα με αντικείμενο τόσο μετεγκαταστάσεις αμερικανικών δυνάμεων όσο και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του ΥΕΘΑ.

Όλα αυτά έχουν, πολύ απλά, τεράστια σημασία, η οποία είναι τόσο εκκωφαντική που δεν χρειάζεται καν ανάλυση για να κατανοηθεί.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε άπαντες στην Ελλάδα ακριβώς αυτή τη σημασία της ατλαντικής όψης της ταυτότητας της χώρας και να επενδύσουμε σε αυτήν όσο πιο πολύ, όσο πιο σοβαρά και όσο πιο σύντομα μπορούμε.

Τώρα, δεν είναι πια καιρός για λόγια, ιδίως για ανούσιες παρελθοντολογίες, αλλά για εθνικές πράξεις.

Πηγή "Το Βήμα"
Δημοσίευση: Μαρτίου 25, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ατλαντική όψη της Ελλάδας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator