Πριονίζουν την καρέκλα του Αλέξη
Ειδικού Συνεργάτη
Στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν από εκείνες τις μέρες της μεγάλης έντασης που σχεδόν πάντα τελειώνουν με τραύματα. Η υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης έχει αρχίσει πλέον να κοστίζει πολύ ακριβά στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Είτε ληφθεί η απόφαση να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, είτε καθυστερήσει περισσότερο, τα ρήγματα έχουν ήδη προκληθεί και μόνο ένα μικρό μέρος της εσωτερικής τρικυμίας που επικρατεί, αποτυπώνονται σε γεγονότα όπως η κριτική Φίλη προς την κυβέρνηση, ή στην κόντρα του Νίκου Βούτση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις διαφορετικές θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Πάνος Σκουρλέτης για θέματα αιχμής.
Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο βράζει και δεν είναι μυστικό πως βρίσκονται σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες για την επόμενη ημέρα, με το βλέμμα στις αντοχές της ηγετικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τις πρωτοβουλίες των δελφίνων του κόμματος. Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτη τή στιγμή βράζει. Η 2η αξιολόγηση, ακόμη και αν ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι πιθανόν η τελευταία που θα μπορέσει να κλείσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή.
Τα εσωκομματικά μαχαίρια έχουν βγει από τις θήκες και ο άλλοτε πανίσχυρος στο κόμμα του Αλέξης Τσίπρας που κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, αμφισβητείται πλέον όλο και πιο ηχηρά για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων του και την αδυναμία της κυβέρνησής του να διαμορφώσει θετικό στίγμα στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η κυριαρχία του στο κόμμα αλλά τόσο ώστε όλοι να καταλαβαίνουν πως η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από το αν η απώλεια δυναμικής του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία θα μεταφραστεί σε μια διαχειρίσιμη ήττα στις επόμενες εκλογές, ή θα εξελιχθεί σε συντριβή. Οι "ομάδες" και οι τάσεις έχουν πιάσει δουλειά με σκοπό να διαμορφώσουν τους όρους για την μετακυβερνητικη εποχή του κόμματος και αυτό ήδη γίνεται ορατό σε πολλά επίπεδα.
Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι αρχιτέκτονες της διαπραγμάτευσης βρίσκονται επίσης στα όρια τους. Η πολύ δύσκολη συνεργασία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου και του αναπληρωτή υπουργού του Γιώργου Χουλιαράκη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Αμφότεροι τις τελευταίες ώρες προσπαθούν να αποστασιοποιηθουν από το επερχόμενο Βατερλό που για τον καθένα έχει διαφορετικό περιεχόμενο.
Για τον μεν Τσακαλώτο το φορτίο μιας συμφωνίας που θα ανοίγει το δρόμο σε περικοπές συντάξεων και σε μείωση του αφορολόγητου χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους και της ένταξης στο QE είναι δύσκολο να κουβαλήσει για πολύ μετά την ψήφιση των μέτρων. Για τον Γ. Χουλιαρακη ζητούμενο είναι η ταχύτητα μιας συμφωνίας ώστε να μην χαθεί χρόνος στην οικονομία και αναζωπυρωθούν τα σενάρια χρεοκοπίας το καλοκαίρι. Αμφότεροι επιχειρούν να μοιράσουν την ευθύνη και έξω από τη δική τους αυλή για ό,τι συμβεί το επόμενο διάστημα.
Το ρήγμα αυτό εντός της κυβέρνησης αναμφίβολα θα βαθύνει περισσότερο με την έλευση του πακέτου των προκαταβολικών μέτρων στη Βουλή. Η ψήφιση τους δεν αναμένεται πως θα είναι πολιτικά αναίμακτη.
Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα δυσκολευτούν πολύ να στηρίξουν τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ρίξουν την κυβέρνηση. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς προκειμένου να διασφαλιστούν οι πρόθυμοι και οι εναλλακτικές λύσεις.
Από την κυβέρνηση λένε ωστόσο πως άπαξ και κλείσει η αξιολόγηση τα μέτρα θα ψηφιστούν ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν ενοίκους κάποια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
(Φωτογραφία: Sooc)
Πηγή Liberal Δημοσίευση: Μαρτίου 21, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.