ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

0



ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΣΥΔΙΚΑΤΟΥ ΤΕΧΝΟΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ –  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα (ευτυχώς όχι θανατηφόρο) συντελέστηκε αυτή τη φορά στην Βιομηχανική Περιοχή στην Τρίπολη σε εταιρία ανακύκλωσης πλαστικών όπου ένα 20χρονο παλικάρι, εργαζόμενος στην ανακύκλωση έχασε το χέρι του.
     
       Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας στην επίθεση εναντίον μας. Άθλιες συνθήκες δουλειάς χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας που ακόμα και αυτούς μας τους καθυστερούνε μήνες, απλήρωτες υπερωρίες, σακατεμένοι εργάτες ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα, όπως πρόσφατα στο Λεωνίδιο!
      Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για την εργοδοσία, μειώνει το κέρδος της, και γι’ αυτό δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της ζωής και της υγείας μας.
      Ας σκεφτούμε λοιπόν μπορεί ο οποιοσδήποτε από μας να είναι το επόμενο θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας!
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο ατυχήματα που είχαμε στην Αρκαδία την ίδια μέρα αφορούσαν τη διαχείριση απορριμμάτων. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για κερδοφόρο τομέα που επιχειρείται η πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αύξηση της κερδοφορίας των εργοδοτών περνάει μέσα από τη μείωση των δικών μας δικαιωμάτων και συνθηκών εργασίας που κοστίζουν στον εργοδότη.
      Να μην αφήσουμε να περάσει η σιωπή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία με την τρομοκρατία, να μην επιτρέψουμε άλλο πια να μας κλείνουν τα στόματα και να καταπνίγουν την αγανάκτησή μας!
      Είναι φανερό ότι δύο κόσμοι συγκρούονται! Η υπόθεση κυριολεκτικά της ζωής μας περνά μέσα από τα δικά μας χέρια. Κανείς δεν χάρισε στην τάξη μας όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις που μας πήραν. Μόνον η οργάνωση στο σωματείο, η διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τα δικά μας συμφέροντα, μπορεί να βάλει φρένο.
Να διεκδικήσουμε:
Την άμεση ολοκληρωμένη διερεύνηση και διαλεύκανση του ατυχήματος. Έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.
Την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των κατάλληλων συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.  Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες εργαζόμενες.
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας  με επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας στην Αρκαδία καταργήθηκε και καλύπτεται από την Αργολίδα!!!. Το αποτέλεσμα είναι οι επιθεωρητές να τρέχουν πίσω από τα εργατικά ατυχήματα αντί να συμβάλουν στην πρόληψή τους.
Δημοσίευση: Μαρτίου 09, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator