Αφορολόγητη η Βιολογική αλλά αιτία ένταξης στα βιβλία !!!

0*Αναστάσιου Λυμπερίου
**Θοδωρή Καλοπήτα

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από 1/1/2016 και εφεξής, η τροποποίηση του ν.4172/2013 με τον νόμο 4387/2016 επέφερε αλλαγές στην φορολόγηση των επιδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ.1107/2016 : «Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.» Από την στιγμή λοιπόν που δεν προβλέπεται και δεν περιγράφεται από το παραπάνω εδάφιο κάποια άλλη επιδότηση, δεν θα συμπεριλαμβάνεται και στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
Συμπερασματικά λοιπόν έχουμε τα εξής :

Επιδοτήσεις του πυλώνα Ι της ΚΑΠ
Φορολόγηση
Βασική ενίσχυση
Από το 1ο ευρώ
 Πράσινη
&
Συνδεδεμένες
Από το ποσό των 12.000 ευρώ και πάνω

Επομένως όλες οι επιδοτήσεις  που ανήκουν στον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ΔΕΝ φορολογούνται.
Συγκεκριμένα, στον πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ περιλαμβάνονται τα  σχέδια βελτίωσης, υποδομών, οι εξισωτικές ενισχύσεις για μειονεκτικές περιοχές, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η νιτρορρύπανση κτλ. .


·         Παράδειγμα 1 :
Ένας αγρότης λαμβάνει βασική ενίσχυση 10.000 ευρώ και πράσινη ενίσχυση 4.800 ευρώ.
Θα φορολογηθεί για το ποσό των 10.000 ευρώ και θα προστεθεί στα έσοδα του.

·         Παράδειγμα 2

Ένας αγρότης λαμβάνει βασική ενίσχυση 28.000 ευρώ και πράσινη ενίσχυση 13.440 ευρώ.
Θα φορολογηθεί για ολόκληρο το ποσό των 28.000 ευρώ καθώς και για το ποσό των 1.440 ευρώ της πράσινης ( 13.440-12.000)

·         Παράδειγμα 3

Ένας αγρότης λαμβάνει βασική ενίσχυση 8.000 ευρώ και πράσινη ενίσχυση 3.840 ευρώ. Επίσης έχει ενταχθεί στην βιολογική γεωργία και λαμβάνει 3.000 ευρώ.
Θα φορολογηθεί μόνο για το ποσό των 8.000 ευρώ και οι άλλες θα παραμείνουν αφορολόγητες.

Παρόλα αυτά και για όσο είναι σε ισχύ η ΠΟΛ.1201/1206 το κριτήριο ένταξης ( υπάρχει δέσμευση του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης ότι θα αλλάξει ) το ποσό που θα καταβληθεί στους αγρότες εφόσον ενταχθούν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας & κτηνοτροφίας, θα προστίθεται στα ποσά των επιδοτήσεων που λαμβάνονται υπ' όψιν για την υποχρεωτική τους μετάταξη τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί σύντομα και εν όψει της έναρξης των φορολογικών δηλώσεων να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε ζητήματα που έχουν στην κυριολεξία οδηγήσει σε αδιέξοδο όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα.

* ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α' Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας

**ο Θοδωρής Καλοπήτας είναι Πτυχιούχος Λογιστής – Φοροτεχνικός ( ΤΕ ) Β΄ Τάξης και μεταπτυχιακός φοιτητής της Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΕΕΔΕ. Ειδικεύεται σε θέματα αγροτικής φορολογίας.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 23, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αφορολόγητη η Βιολογική αλλά αιτία ένταξης στα βιβλία !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator