Γ. Πετζετάκις: Ο (πρώην) κραταιός επιχειρηματίας που χάθηκε από...προσώπου γης

0Κάποτε η Πετζετάκις θεωρούταν ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» της ελληνικής βιομηχανίας και ο επικεφαλής της Γ. Πετζετάκις ήταν (θεωρητικά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια) εκ των επιφανέστερων Ελλήνων επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συζητήσεις που αφορούσαν μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες το όνομα Πετζετάκις συνήθως συμπεριλαμβανόταν σε αυτές δίπλα σε τεράστιους ακόμα και σήμερα επιχειρηματίες.

Και αυτό φάνταζε φυσιολόγικό τότε, καθώς ο όμιλος Πετζετάκις ως βιομηχανικό συγκρότημα κατείχε τα πρωτεία στον κλάδο του στην Ελλάδα ενώ είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μία πολύ σημαντική διεθνή παρουσία.

Σήμερα τίποτα δεν έχει απομείνει να θυμίζει τον άλλοτε πολυεθνικό κολοσσό παρά μόνο τα κτίρια-κουφάρια που κάποτε έσφυζαν από παραγωγική δραστηριότητα να παίρνουν το ένα μετά το άλλο τον δρόμο του πλειστηριασμού.

Ο λόγος για τη βιομηχανία που ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις και την οποία στέριωσε για δεκαετίες πάνω στην καινοτόμο για την εποχή της μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex και αποτέλεσε το διαβατήριο της για την επέκταση στο κόσμο. Ο ιδρυτής έφυγε από την ζωή πολύ νέος το 1973. Οι κληρονόμοι του – και ιδιαίτερα, ο γιος Γιώργος Πετζετάκις – δεν κατάφεραν να κρατήσουν το τιμόνι του σκάφους. Μάλιστα, το 2011 και ενώ το οικογενειακό σκάφος είχε μπατάρει για τα καλά ο 47χρονος τότε Γιώργος Πετζετάκις συνελήφθη από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας για χρέη προς την εφορία ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Αλλά, η συνέχεια ήταν πολύ πιο οδυνηρή: To 2012 δικάζεται και καταδικάζεται σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ο Γιώργος Πετζετάκις δεν βρισκόταν στο δικαστήριο να ακούσει την ποινή του. Από τότε καταζητείται από την Αστυνομία για να εκτίσει την ποινή του.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015 η άλλοτε κραταιά εισηγμένη της Σοφοκλέους πέρασε σε καθεστώς πτώχευσης. Τα «κομμάτια» της άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Γράφαμε μόλις χθες στη στήλη «Επίτροπος» τα τελευταία νέα: "Η κατάληξη της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας είναι λίγο – πολύ γνωστή. Από την έναρξη των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων ήδη από το 2005 στο λουκέτο το 2015 υπό το βάρος των χρεών...

Ο ένας πλειστηριασμός διαδέχεται τον άλλο και περίπου ένα χρόνο μετά τον εκπλειστηριασμό των μεγάλων αποθηκών στη βόρεια Ελλάδα ήρθε και η σειρά του εργοστασίου στον Ελαιώνα Βοιωτίας.

Όπως διαβάζω στη σχετική δημοσίευση που υπογράφει η συμβολαιογράφος Θηβών κα Ευαγγελία Καραμαγκιώλη ο πλειστηριασμός θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Θηβών ώστε να καλυφθεί χρέος 1 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων και εξόδων) προς τους ομολογιούχους δανειστές «του από 28.1.2008 Ομολογιακού Δανείου Αναχρηματοδότησης», τους οποίους εκπροσωπεί η επισπεύδουσα Εθνική τράπεζα.

Η τιμή πρώτης προσφοράς προσδιορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός, όπως διαβάζω χαρακτηριστικά στο απόσπασμα, αφορά: «ένα ενιαίο ακίνητο (γήπεδο) κείμενο στη θέση "Χασάνη – Δερβίση" της κτηματικής περιφερείας της Τοπικής Κοινότητος Ελαιώνα του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων (Δημοτικής ενότητος Θηβών) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, συνολικής εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών διακοσίων σαράντα πέντε χιλιάδων επτακοσίων δέκα και οκτώ και 49% (245.718,49Μ2) μετά των επ' αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, συνολικής επιφάνειας 49.673,73 τμ και συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 47.779,40 τμ και του εμπεπηγμένου βιομηχανικού εξοπλισμού που βρίσκεται εντός και εκτός των κτιρίων, με τον οποίο αποτελούν ενιαία βιομηχανική παραγωγική μονάδα – οικονομικό σύνολο και έχουν λειτουργική ενότητα για την εξυπηρέτηση της παραγωγής πλαστικού και ελαστικού».

Σημειώνεται ότι περίπου ένα χρόνο πριν είχε εκπλειστηριαστεί και το ακίνητο φιλέτο στη βόρεια Ελλάδα με τις αποθήκες της εταιρείας προς 1,5 εκατ. ευρώ».

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 13, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γ. Πετζετάκις: Ο (πρώην) κραταιός επιχειρηματίας που χάθηκε από...προσώπου γης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

ΜΟΡΕΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator