Η παράνοια Ερντογάν και ο νέος εμφύλιος στην Τουρκία

0O τρόπος με τον οποίο σκέπτεται ο Ερντογάν να αντιταχθεί σε τυχόν νέες απόπειρες ανατροπής του, εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο ενός εμφυλίου...

Προσπαθεί να βρει μονοπάτια να "ξεδώσει" ο σουλτάνος, αλλά όπως δημιούργησε πολυποίκιλες καταστάσεις δύσκολα θα ξεμπλέξει.

Στο συριακό μέτωπο στέλνει συνεχώς στρατιώτες (εχθές έφυγαν από στρατόπεδο Ειδικών Δυνάμεων… 500 κομάντος) και οπλομηχανήματα για να αντικαταστήσει τις απώλειες του. Δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις και Τούρκων αναλυτών, που συμβούλευαν να μη μπλέξει με τον "βάλτο" της Συρίας, θυμίζοντάς του τους βάλτους του Βιετνάμ και την πολυετή ανεπιτυχή εκστρατεία των ΗΠΑ.

Δεν εισάκουσε ούτε τους σώφρονες, που διέβλεπαν ότι με τα εμπρηστικά συνθήματά του φανατίζει ανεγκέφαλους οπαδούς , που άλλοτε καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, άλλοτε σκοτώνουν τον Ρώσο πρεσβευτή. Η παράνοια έφτασε σε τέτοιο σημείο, και στα ιδιαίτερα δώματα του παλατιού (των 1.000+ δωματίων), ώστε ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, κατηγόρησε πρόσφατα ξένους μαγείρους που συμμετέχουν σε τουρκικές τηλεοπτικές εκπομπές ως… κατασκόπους.

Ο Μπουλούτ υποστήριξε ότι οι ξένοι σεφ περιδιαβαίνουν στην Ανατολία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές βάσεις και της βιομηχανικές υποδομές της Τουρκίας. Ο Μπουλούτ ίσως ακούγεται αστείος, αλλά κατέχει σπουδαία θέση δίπλα στον Ερντογάν, συμβουλεύοντάς τον (οιαδήποτε ομοιότητα της κατάστασης των συμβούλων, με τους αντίστοιχους συμβούλους του Μαξίμου, οφείλεται σε σύμπτωση).

Πολύ περισσότερο δε, ακολουθεί στο εσωτερικό της χώρας διχαστική πολιτική, κι εκεί που επί 90 χρόνια ο τουρκικός πληθυσμός παρουσίαζε μια ομοιογένεια, ακολουθώντας τις γραμμές του κεμαλισμού, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να υπάρχουν οι φανατικοί σουνίτες από τη μια πλευρά, και οι "άλλοι" στην απέναντι, όπου οι "άλλοι" είναι πολλοί, από τους αλεβίτες και τους αριστερούς του Πόντου, μέχρι τους Κούρδους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Μπουράκ Μπεγκντίλ, στο Gatestone Institute, του οποίου οι αναλύσεις παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον, και υποστηρίζει πως η παράνοια σπρώχνει Ερντογάν στον εμφύλιο. Και δεν εννοεί τους Κούρδους, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα μετά του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η αλήθεια είναι πως έχω μια μόνιμη απορία από την στιγμή που άρχισε ο Ερντογάν τις εκκαθαρίσεις, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όμως όχι μόνον αυτούς, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχουν όλοι αυτοί στα τουρκικά δικαστήρια (εχθές άρχισαν την διατεταγμένη υπηρεσία τους), πώς θα ζήσουν οι οικογένειές τους, ως μονίμως άνεργοι (ποιος ιδιώτης επιχειρηματίας θα τολμήσει να προσλάβει κάποιον;) με το στίγμα του αντιπάλου του Ερντογάν; Μοιραία δεν θα προβούν κάποιοι σε απονενοημένες πράξεις;

Ο Μπεγκντίλ θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται ο Ερντογάν να αντιταχθεί σε τυχόν νέες απόπειρες ανατροπής του, εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο ενός εμφυλίου. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν δημιούργησε στη ΜΙΤ υποδιεύθυνση "ειδικών επιχειρήσεων".

«Η δημιουργία αυτής της υποδιεύθυνσης καταδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας δεν θα κατευναστεί σύντομα. Αντιθέτως θα αυξηθεί καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερους πόρους και άνδρες για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Η θεσμοθέτηση δε της υποδιεύθυνσης σε συνδυασμό με την τουρκική παρουσία στο Ιράκ και την Συρία ίσως αποτελεί σημάδι ότι οι εκεί επιχειρήσεις θα κατευθύνονται από αυτήν», αναφέρει η ειδική σε θέματα Τουρκίας Πινάρ Τρέμπλεϊ.

Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Gatestone Institute, είναι ότι τον Αύγουστο διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Αντάν Τανριβερντί σύμβουλό του, που είναι επικεφαλής της εταιρείας "Σαντάτ", η οποία παρέχει στρατιωτικές συμβουλές ανά την υφήλιο. Όλοι υποπτεύονται πως η εταιρεία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε επίσημες ή ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες ακόμα και τζιχαντιστών οι οποίες θα πολεμήσουν στους πολέμους του Ερντογάν εντός αλλά και εκτός Τουρκίας.
Κάθε ενέργεια του Ερντογάν έχει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Καλό θα ήταν να επιστρατευτούν πεπειραμένοι διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές, εκτός του κομματικού στρατού της κυβέρνησης, ώστε να ερμηνεύονται σωστά οι τουρκικές ενέργειες.

Μακεδών
Πηγή Voria
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 13, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η παράνοια Ερντογάν και ο νέος εμφύλιος στην Τουρκία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator