“Κάτι κουρασμένα παλικάρια”! Τα συμπεράσματα από τη τουρκική φωτογράφηση στα Ίμια

0Π. Καρβουνόπουλος

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε την Τουρκία. Ούτε τις Ένοπλες Δυνάμεις της παρά την απίστευτη κατάσταση διάλυσης που έχει επιφέρει η πολιτική Ερντογάν -να τον έχει καλά ο Θεός- με τις μαζικές διώξεις, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο τουρκικός στρατός είναι μεγάλος σε αριθμό, καλά εξοπλισμένος και εδώ και χρόνια πολεμά -ανεπιτυχώς έστω- στην νοτιοανατολική περιφέρεια της χώρας. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση και να προσχωρήσουμε στο “τουρκοφοβικό μπλοκ” που πολλά χρόνια τώρα καθορίζει την πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Η λογική της “εξημέρωσης του θηρίου” δεν μας αφορά, γιατί έχει αποδειχτεί εδώ και χρόνια απολύτως αποτυχημένη. Ίσως επειδή δεν υπάρχει και θηρίο…

Τα όσα έγιναν το πρωί στα Ίμια προφανώς θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Αλλά ο προβληματισμός μας θα πρέπει να γίνει με “ανοιχτούς ορίζοντες” κι όχι μόνο με την λογική να μαντέψουμε τι άλλο μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι. Μπορούν να κάνουν τα πάντα αν κρίνουμε απ΄ όσα έπραξαν το πρωί στα Ίμια… Έβαλαν τον Αρχηγό τους να κάνει το “μοντέλο” για μια φωτογράφηση στα Ίμια! Για να στείλουν ποιο μήνυμα; Ότι μπορούν να αποβιβαστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή στις βραχονησίδες; Μπορούν! Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Είναι τι θα κάνει η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση. Συνεπώς η φωτογράφηση μάλλον προκαλεί οίκτο για έναν Αρχηγό που είτε δεν πήρε πράγματι “μυρουδιά” ότι στο στράτευμα που διοικούσε είχε προετοιμαστεί πραξικόπημα, είτε ήταν στο …κόλπο και κατάφερε να την “γλιτώσει” παραμένοντας Αρχηγός-όμηρος του Ερντογάν. Διαλέγει και παίρνει.

Η φωτογραφία του πάνω στη τουρκική πυραυλάκατο, μαζί μ΄ άλλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς μας θύμισε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και το “Κάτι κουρασμένα παλικάρια”. Η εικόνα είναι μάλλον θλιβερή κι αυτό βέβαια καθόλου δεν μας ενοχλεί. Αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να είμαστε απλά πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολλά διαφορετικά σενάρια που μπορεί να μας προκύψουν. Και πάντα να εκπέμπουμε το σαφέστατο μήνυμα πως αν ο Ακάρ και το στράτευμά του θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από …φωτογράφηση , θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα.

Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη, γιατί αν τα βάλουμε κάτω παντού χάνει. Το χειρότερο είναι ότι δικαίως ανησυχεί ,γιατί οι μεγάλες ήττες της είναι ακόμη μπροστά. Αυτός ο εκνευρισμός την κάνει απρόβλεπτη, επικινδυνη αλλά και ευάλωτη.

Δεν πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με το τι κάνει ή τι μπορεί να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο. Πρέπει να ασχολούμαστε διαρκώς με το τι θα κάνουμε εμείς αν παρατραβήξει το σχοινί. Μέρες που ΄ναι είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε πίσω και “ξαναδιαβάσουμε” την κρίση των Ιμίων. Πολλά λάθη κάναμε τότε και δώσαμ την ευκαιρία στην Τουρκία να “βάλει γκολ”. Ας μάθουμε από τα λάθη μας.

Αύριο το πρωί το Militaire.gr θα παρουσιάσει την συνέντευξη ενός Αξιωματικού που έζησε τα Ίμια από τον πυρήνα των αποφάσεων εκείνης της νύχτας. Λέει πολλά αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα καταλήγοντας στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι δεν μάθαμε από το πάθημα των Ιμίων. Προλαβαίνουμε όσο ο Ακάρ και οι επιτελείς του…φωτογραφίζονται να θυμηθούμε και να μάθουμε.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 30, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "“Κάτι κουρασμένα παλικάρια”! Τα συμπεράσματα από τη τουρκική φωτογράφηση στα Ίμια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator