ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΒΙΑΡΑ - ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ: Μια Χιώτισσα που τίμησε το νησί της, το Κιάτο και όλη την Κορινθία

0



Η Σεβαστή γεννήθηκε στη Χίο, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φεύγοντας σκαστή από το νησί με εφόδια ένα σακούλι παξιμάδια και ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Ιστορία της Ιατρικής και ήταν αριστούχος διδάκτωρ του μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πολλά τα έργα και οι επιστημονικές μελέτες της: Οφθαλμολογικές 16, ιατροκοινωνικές 12 και ιατροϊστορικές άνω των 200 (διακοσίων) που είναι δημοσιευμένες σε ειδικά περιοδικά εδώ και στο εξωτερικό.

Είχε εκδώσει τα μνημειώδη βιβλία «Λαϊκή Ιατρική της Χίου» (1993) και «Γιατροπορέματα των ομματιών» (2003). Και ακόμα «Χιώτες οφθαλμίατροι στο α` μισό του αιώνα μας» (1984), «Το Ασκληπίειο της αρχαίας Τιτάνης» (διδακτορική διατριβή 1986), «Η ιατρική συνταγογραφία σαν ιστορική πηγή της εποχής της» (1996), «Χειρόγραφο συνταγολόγιο του ΙΘ` αιώνα από φαρμακείο της Χίου» (1995) «Τα Λωλόδεντρα της Χίου» (έκδοση «Δάφνης») κ.α. Παράλληλα είχε ασχοληθεί με το διήγημα, τη βιογραφία, τη βιβλιοπαρουσίαση και το χρονικό των Ιατρικών Συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΧΑΒΙΑΡΑ - ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ 

Πρόσφατα έφυγε από κοντά μας η αγαπητή φίλη Σεβαστή Καραχάλιου, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία ξεχώριζε για το απαράμιλλο ήθος της, το πλούσιο επιστημονικό της έργο, αλλά και για τη μέγιστη προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών.

Ήταν η ψυχή και ο νους του Ιδρύματος Κορινθιακών μελετών που έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο, σημαντικότατη παρακαταθήκη για την κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και σε όλους τους φίλους που συνεργάστηκαν μαζί της κι εκτίμησαν την παρουσία της και την προσφορά της στα Κορινθιακά επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 15, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΒΙΑΡΑ - ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ: Μια Χιώτισσα που τίμησε το νησί της, το Κιάτο και όλη την Κορινθία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator