Νέο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά: Η μη έκδοση των «8» βάζει φωτιά στο Αιγαίο

0Τις πρώτες πρακτικές αντιδράσεις της Άγκυρας στη δικαστική απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να αντιμετωπίζει η χώρα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πιέσει την Αθήνα μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματός της

Η ενέργεια του τουρκικού πολεμικού να στείλει προκλητικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια των Ιμίων, ερμηνεύεται απο την ελληνικη κυβερνηση ως ένα πρωτο δείγμα των άγριων διαθέσεων της Άγκυρας, αν και το Μαξιμου φοβόταν ότι ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων θα ξεκινήσει με την αύξηση των προσφυγικων ροών από τη γείτονα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η υπόθεση των «8», με δεδομένη και τη σημασια που δινει σε αυτήν ο Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει πλέον ικανή να διαμορφώσει ενα νεο σκηνικό κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλιμα στο Αιγαίο, πολύ περισσοτερο που ήδη εδώ και καιρό, οι εθνικιστικές κορώνες Τούρκων πολιτικών έχουν ξεπεράσει καθε όριο.

Το ότι η Άγκυρα έκανε αυτή την ευθεία πρόκληση με τα Ίμια και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της, φανερώνει ότι η τουρκική πίεση προς την Ελλαδα, κλιμακώνεται και είναι έτοιμη να περάσει σε νέο επίπεδο, διαμορφώνοντας μόνιμες εστίες προβλημάτων στο Αιγαίο.

Η Αθήνα προσπαθεί με ψυχραιμία και χωρις να κλιμακώνει την ένταση, να αποκρυπτογραφήσει τις ακριβείς διαθέσεις της κυβερνησης Ερντογάν και μεχρι πού μπορει να φτάσει η αντίδρασή της. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει σε ήπια στάση και σε μετριοπαθείς ενέργειες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ευελπιστούν ωστόσο θα πρυτάνευσει στο τέλος η λογική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνικη κυβερνηση δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει ένα κύκλο έντασης, επιδιώκοντας μία διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα, αξιοποιώντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 29, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Νέο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά: Η μη έκδοση των «8» βάζει φωτιά στο Αιγαίο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator