Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ ξανά η Ελλάδα... αναστενάζει

0Στις πρώτες σελίδες των διεθνών μέσων ενημέρωσης επανέρχεται το θέμα της Ελλάδας, με το σκηνικό κρίσης που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Eurogroup και του ESM να “παγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα.

Οι δανειστές “τραβούν” το χειρόφρενο στην Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική FAZ σε δημοσίευμά της, τονίζοντας ότι “το ξαφνικό χριστουγεννιάτικο δώρο της ελληνικής κυβέρνησης στους συνταξιούχους αντίκειται στο πλάνο των δανειστών”.

Η νέα ελληνική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει “έκρηξη” στην Ευρώπη, τονίζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε δημοσίευμά του για το ελληνικό ζήτημα. “Την Τετάρτη, η ευρωζώνη έβαλε πάγο στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα βοηθούσαν την χρεωμένη χώρα, η οποία υποφέρει από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Αυτό ήρθε ως απάντηση στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο” σημειώνει μεταξύ άλλων το αμερικανικό δίκτυο.

Η απόφαση των δανειστών αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το 2017, τονίζει η αμερικανική Wall Street Journal, ενώ οι Financial Times υπογραμμίζουν τις πιέσεις που δέχονται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα.

FAZ: Οι δανειστές τραβούν το χειρόφρενο στην Ελλάδα

«Οι δανειστές τραβούν χειρόφρενο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Το ξαφνικό χριστουγεννιάτικο δώρο της ελληνικής κυβέρνησης στους συνταξιούχους αντίκειται στο πλάνο των δανειστών.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM αποφάσισε την Τετάρτη, να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκε πριν από δέκα ημέρες από το Eurogroup».

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι θεσμοί αποφάσισαν πως «τα μέτρα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων δεν συνάδουν με τις συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις μεταξύ δανειστών και Αθήνας, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 0,5% του ΑΕΠ.

CNBC: Κοντά σε νέα αναταραχή η Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή, καθώς οι πιστωτές της χώρας και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε διαμάχη για το μείγμα των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας». Αυτό αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό CNBC.

Όπως σημειώνει το δίκτο, πρόκειται για μια σκληρή απάντηση της Ευρώπης στις εξαγγελίες Τσίπρα αλλά, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, δεν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές.

«Την Τετάρτη, η ευρωζώνη έβαλε πάγο στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα βοηθούσαν την χρεωμένη χώρα, η οποία υποφέρει από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Αυτό ήρθε ως απάντηση στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Παγώνοντας τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, απειλεί τώρα να προκαλέσει νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους και να δοκιμάσει περαιτέρω τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελάφρυνση του χρέους είχε ως στόχο να βοηθήσει τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες να βρουν ρευστότητα. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύει στην Ελλάδα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ» σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε 3% ενώ τα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν 4%», τονίζεται.

Το άρθρο κάνει λόγο για σκληρή κίνηση εκ μέρους της Ευρώπης ως απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  1,2 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές πριν τη λήψη της απόφασης. Στη συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει μια ενδιάμεση φόρμουλα μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι λόγω της πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017.

Financial Times: Υπό νέα πίεση τα ελληνικά ομόλογα

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα δεν δείχνει να υποχωρεί, μετά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σημειώνουν από τη μεριά τους οι Financial Times, σε άρθρο για το ελληνικό ζήτημα.

Μετά τις ενστάσεις ορισμένων κρατών-μελών στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να αναβάλουν το πλάνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα εκτινάχθηκαν άλλες 5 μονάδες, μετά την άνοδο 30 μονάδων χθες, ενώ το αθηναϊκό χρηματιστήριο σημείωσε σημαντική πτώση την Τετάρτη κατά 2,5%.

Wall Street Journal: Τριβές και πάλι με τους δανειστές

Οι ευρωπαίοι πιστωτές ανέβαλαν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την έκπληξη που τους επεφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε μια στιγμή που η Αθήνα και οι δανειστές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Η απόφαση των δανειστών αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το 2017, καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται σημαντικά και οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο βαθιά ελάφρυνση χρέους απομακρύνονται.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

«Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα», τιτλοφορεί η Handelsblatt, η οποία τονίζει ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της υπέστησαν πλήγμα.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche, στο άρθρο του που έχει τον ίδιο τίτλο.

Τα δύο γερμανικά μέσα επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις της Αθήνας. Μάλιστα προσθέτουν ότι ο Σόιμπλε ζήτησε από τους θεσμούς να αποφανθούν αν οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμφωνούν με τις ισχύουσες συμφωνίες.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή.

Τέλος, η Welt σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν.

Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστηθήκαν από την απόφασή της και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις. Η ανακοίνωση του Τσίπρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα το μέτρο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το αν ο Τσίπρας έχει πάρει σοβαρά τη λιτότητα», υπογραμμίζει η Welt.

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μάρκους Φέμπερ, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ίσως οι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να μην καταβάλουν χρήματα, για όσο διάστημα ο Τσίπρας διατρέχει τη χώρα μοιράζοντας χρήματα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 17, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ ξανά η Ελλάδα... αναστενάζει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator