ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΕΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

0


Η πολυσυζητημένη επιχειρούμενη λύση όσον αφορά τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Πελοποννήσου, μια θνησιγενής και αντιεπιστημονική πρόταση βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική της κατάληξη στον κάλαθο των αχρήστων.

Οδεύει στο φυσικό της χώρο !

Μάταια οι λαλίστατοι «σπόνσορες» της πραμάτειας επαναφέρουν στο προσκήνιο ξανά και ξανά, ένα ξεπερασμένο από το χρόνο μοντέλο διαχείρισης , που καιρό τώρα τονίζουμε ότι δεν αντέχει σε καμία σοβαρή αξιολόγηση και κριτική!

Όταν δεν εξυπηρετεί τους Εθνικούς αλλά και Ευρωπαϊκούς Στόχους που επικαιροποιημένοι σήμερα είναι σαφώς διαφορετικοί από εκείνους του 2010 σε σχέση με τις κατευθύνσεις και των οδηγιών της ΕΕ αλλά και με την επιστημονική γνώση του 2016.

Πόσο μπορεί να αξιολογηθεί και να αντέξει σε μία σοβαρή κρίση ένας σχεδιασμός που έχει ως βάση τα σύμμεικτα αυτό που προτείνει η ανάδοχος ΤΕΡΝΑ ?

Χωρίς να έχει πρώτιστα στην βασική της φιλοσοφία την αναντικατάστατη έννοια της προδιαλογής , της επανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή τους στον κάδο δηλαδή, ή του διαχωρισμού των βιοαποδομήσιμων και του οργανικού κλάσματος προτού αναμειχθούν με όλα τα άλλα ?

Μπορεί βέβαια η ΤΕΡΝΑ , γιατί τίποτα δεν γίνεται τυχαία, να θέλει καλό ποιοτικό σύμμεικτο σκουπίδι με μεγάλη «θερμογόνο» δύναμη , που σήμερα βέβαια δεν αποκαλύπτεται ο ενδόμυχος σκοπός της , αλλά αυτό είναι ασύμβατο με το κανονιστικό πλαίσιο!

Η «ετσιθελική» αντιμετώπιση του όλου προβλήματος εκ μέρους της επισπεύδουσας Περιφερειακής Αρχής με απούσα την κοινωνία , μέσα από πληθώρα μαϊμουδιών αλλά και αντιφατικών ή και αυθαίρετων διαδρομών, είναι ένα ακόμη δείγμα της καταχρηστικής διαχείρισης με ιδιοκτησιακά χαρακτηριστικά, που αγγίζει τα όρια της εκτροπής!

Δεν πήρε ποτέ θέση η τοπική κοινωνία που την αφορά αποκλειστικά αυτό το μείζον ζήτημα, δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη οι θέσεις του ΦΟΔΣΑ με τις άλλες λαθροχειρίες που διαδραματίστηκαν εκεί στις προτάσεις για την τελική διαμόρφωση των απόψεων του στην ΜΠΕ.

Οι Δήμαρχοι που έχουν διαφορετική άποψη με άλλη προσέγγιση και υποστηρίζουν την πρόταση τους τεκμηριωμένα για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, βρέθηκαν στην «απέξω» , όταν στο πρόσφατο ΠΕΣΥ κακοποιήθηκαν μανιο-καταδιωκτικά οι δημοκρατικές διαδικασίες άνευ λόγου και αιτίας !

Συμφωνούμε όλοι ότι η υπόθεση σκουπίδια στην Πελοπόννησο είναι ένα χρονίζον και επιτακτικό ζήτημα που απαιτεί λύση , αλλά αυτό δεν το αντιμετωπίζεις και δεν το προσεγγίζεις με κακοσερβιρισμένες «σούπες» και ιμιτασιόν προτάσεις !

Ούτε με ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό της κοστολόγησης δηλαδή με ποιο ποσόν θα επιβαρυνθεί ο Δημότης στην τελική του μορφή, γιατί ξαφνικά οι νεοεπενδυτές των αποβλήτων ανακάλυψαν φλέβα χρυσού!

Μπορεί η Περιφερειακή Αρχή να «ορά καθ΄ύπνους» συμπράξεις και φαντασιακές λύσεις με φαραωνικά «πάρεργα» , όμως τον πρώτο λόγο δυστυχώς για αυτή τον έχει η τοπική κοινωνία που αργά αλλά σταθερά αφυπνίζεται!

Γιατί στον «τόπο των θαυμάτων» τελικά κατοικεί και η ελπίδα !

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 04, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΕΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator